ÅSIKT

Kritiken mot EU finns kvar – så varför strida?

Replik från Emma-Lina Johansson om Vänsterpartiet och EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Låt oss göra som valplattformen och partiprogrammet säger – gå till val med vår EU-kritiska position, och på sikt verka för att Sverige ska lämna EU, skriver Emma-Lina Johansson.

REPLIK. I helgen håller vi i Vänsterpartiet konferens inför EU-valet den 26 maj. De senaste veckorna har det diskuterats inom såväl partiet som på debattsidor om vad vi egentligen vill säga i det här valet. Striden tycks vara centrerad kring två ynka rader i valplattformen, rad 28 och 29, som lyder: ”Vänsterpartiets grundläggande kritik av EU kvarstår men det är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu”.

Inte minst Skånedistriktets ordförande Ana Süssner Rubin har debatterat flitigt. Senast idag i Aftonbladet skriver hon: ”Swexit är inte realistisk inom en överskådlig framtid, men det vore förödande om Vänsterpartiet nu skulle ’pausa’ den grundläggande kritiken mot EU.”

Det är helt i linje med förslaget till valplattform (jämför meningen i det första stycket) och får mig att undra vilken strid hon faktiskt tar?

Hela EU-valplattformen är en kritik mot EU och de system som styr vårt samhälle, och den avviker heller inte från vårt partiprogram. Där står att läsa ”Vi respekterar resultatet i folkomröstningen 1994 men har inte skäl att ändra vår principiella ståndpunkt. (...) Vänsterpartiet verkar därför för att Sverige ska lämna EU. Vår EU-kritiska position gör det än viktigare att verka för vänsterpolitik i Europa och för EU:s demokratisering (...) Vänsterpartiet ställer upp i valen till EU-parlamentet och arbetar aktivt och konstruktivt för att förändra EU i denna riktning tillsammans med andra vänsterkrafter.”

Att två rader i en valplattform, som dessutom slår fast att vår grundläggande kritik mot EU kvarstår, skulle förändra den synen eller ens motsäga den är en chimär.

En valplattform syftar till att tydliggöra och flytta fram våra positioner, till att uppmana våra väljare att lägga sin röst på oss och bygga en starkare vänster. En vänster som så desperat behövs i tider när ojämlikheten ökar, klimathotet hänger över oss, högernationalismen är på frammarsch och kvinnors rättigheter inskränks.

Låt oss göra som valplattformen och partiprogrammet säger – gå till val med vår EU-kritiska position, arbeta aktivt för att förändra EU tillsammans med andra vänsterkrafter och på sikt verka för att Sverige ska lämna EU.

Vi kommer inte att på tre månader hinna driva ett opinionsarbete som förändrar svenska folkets relativt positiva syn på och inställning till EU (SCB), eller få fram ett genomtänkt förslag för hur ett utträde ska gå till.

Jag vill inte se en situation som i Storbritannien eller låta högern få än mer makt inom en institution som driver på för Fort Europa, mer ojämlikhet och sämre klimatpolitik.

Jag vill hellre att vi tillsammans bygger opinionsarbete för EU-utträde under de kommande åren och tar fram ett konkret förslag på hur ett utträde ska genomföras, i stället för att skapa än mer otydlighet för våra väljare nu.


Emma-Lina Johansson, kommunalråd för Vänsterpartiet Malmö och ombud för Skåne på EU-valskonferensen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet

EU-politik

EU