Låt inte regeringen försvaga demokratin

Carl Tham: Onödigt och farligt förslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-04-07 | Publicerad 2020-04-06

Riksledamöter i alla partier som värnar om demokratin, det parlamentariska systemet och författningen bör säga nej till detta oblyga försök att göra regeringen allsmäktig, skriver Carl Tham.

DEBATT. Regeringen vill att riksdagen ska gå med på att regeringen efter den 18 april inte längre skall behöva få riskdagens godkännande av olika åtgärder med anledning av coronakrisen.

Riksledamöter i alla partier som värnar om demokratin, det parlamentariska systemet och författningen bör säga nej till detta oblyga försök att göra regeringen allsmäktig.

Det är för det första helt onödigt. Det går inte att hävda att kampen mot corona har försvårats av riksdagens behandling.

Det är för det andra ett uttryck för det förakt för riksdagen som jag vet finns inne i regeringskansliet, särskilt i finansdepartementet. Man har alltid en tendens att glömma att det är riksdagsledamöterna som är valda av folket, inte regeringen och inte heller de arméer av sakkunniga, kommunikatörer och tjänstemän den omger sig med.

Det är för det tredje och viktigast en för demokratin farlig väg. Det är väl ingen som tror att Löfven och hans statsråd skall förvandlas till en diktatorisk junta. Men det finns alltid en risk att undantag från fasta parlamentariska regler dels kan förlängas, dels kan komma att utvidgas.

Efter tre månader finner man, nja, krisen är inte över, nja undantaget bör nog omfatta också andra frågor.

Har man en gång medvetet försvagat riksdagen och därmed det lagbundna parlamentariska systemet finns egentligen inga principiella hinder för en upprepning – och då i större format.

Den absoluta maktens lockelser är otaliga, vad som verkar litet och ofarligt kan gradvis förvandlas till ett redskap mot demokratin. Om man säger att riksdagens behandling av just de här frågorna tar för lång tid och står i vägen för regeringens enastående snabbhet kan man komma på att det också gäller andra frågor.

Det är till sist ett sätt att runda grundlagen som slår fast att riksdagen stiftar lag. Det är möjligt att det med juridisk advokatyr kan hävdas att författningen formellt respekteras – men i sak är det ändå så.

Med den nya regeln är det regeringen som i praktiken stiftar lag och med tanke på att coronakrisen berör hela samhället kan ju dessa lagar också omfatta alla möjliga verksamheter.

Än en gång: jag tror inte att Löfven har diktatoriska böjelser, det verkar inte vara hans läggning. Men det här är en principiell fråga av yttersta vikt och den kan inte avgöras med hänvisning till den sittande statsministerns hygglighet.

En annan gång har man en mindre hygglig statsminister och då har man redan tagit ett första steg. De inskränkningar som redan gjorts i mötesfriheten är illa nog men kan försvaras med direkt hänvisning till smittspridning.

Ta inte nya och helt onödiga steg till att försvaga också den parlamentariska demokratin! Säg nej!


Carl Tham, före detta statsråd (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här