Renoveringen utplånar vårt svenska kulturarv

Debattören: Vacker och hållbar inredning rivs ut, in kommer melamin och laminat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-05-09 | Publicerad 2020-03-15

Fastighetsägarnas agerande framstår förstås som obegripligt tills man inser att husen de äger först och främst betraktas som en form av sedelpressar. Nya kök ses nämligen som standardhöjande (även om standarden sänks), vilket gör att hyran kan höjas, skriver Gunilla Granath, hyresgäst.

DEBATT I det tysta pågår just nu utplånandet av ett kulturarv och förslösandet av fantastiska material i hyresrätt efter hyresrätt.

På 40- och 50-talet platsbyggde man köksinredningar av massivträ, ofta fanns ett praktiskt skafferi – en energisnål vardagslyx – och i den mån man hade parkett hade den lagts med prima ek, i fiskbensmönster. Sådana inredningar kan hålla i 70 år och bra mycket längre om de vårdas och tas om hand. Klimatsmart och vackert!

Och vad gör då fastighetsägarna när de ska byta stammar och renovera? De presenterar förslag som går ut på att hela köksinredningar i trä rivs ut och ersätts av skåp i faner som innehåller melamin (formaldehyd) och bänkskivor i laminat.

I dessa tider borde alla, privatpersoner, företag och institutioner, begripa att vi måste hushålla med våra resurser för klimatets skull. De nya materialen, så kallade kompositmaterial, håller, enligt en enig expertis cirka tio år innan de fransar upp sig och spricker, eftersom de är känsliga för fukt.

Fastighetsägarnas agerande framstår förstås som obegripligt tills man inser att husen de äger först och främst betraktas som en form av sedelpressar.

Nya kök ses nämligen som standardhöjande (även om standarden sänks), vilket gör att hyran kan höjas. Samma sak med parkettgolven. Det spelar ingen roll att där redan ligger ett sagolikt parkettgolv från 50-talet. Det ska bort för att ersättas med ekfanér, till och med i klädkammare och garderober ska man lägga in ekfanér. Varför? Därför att hyran då kan höjas räknad per kvadratmeter ny parkett.

Hyresgästerna får kallt räkna med en 50- till 80-procentig hyreshöjning. För hyresgästen ter sig det hela absurt; inte nog med att någon kommer in i ens hem, förstör köket och lägger in ett fulare golv. Dessutom måste hon betala dyrt för försämringen av standard.

Ett exempel på ett sådant förfarande är det börsnoterade fastighetsbolaget Heba:s ”renoveringar” i bland annat Västertorp och Hägerstensåsen i Stockholm.

I Västertorp och i viss mån också i Hägerstensåsen är många hus grönklassade av Stadsmuseet. Det innebär att husen liksom miljön omkring dem är utpekade som kulturhistoriskt värdefulla.

I de så kallade stjärnhusen kan man direkt avläsa 50-talets byggstandard, materialval och estetiska ideal. Att något är grönklassat innebär att vi, som lever här och nu, inte ska radera alla historiska spår av dåtiden utan i görligaste mån visa respekt.

Det är en sorg att Stadsmuseets expertutlåtande och kunskapsunderlag inte är juridiskt bindande. Faktum är att det inte längre finns någon som helst samhällelig institution som värnar om kulturhistoria, arkitektur eller om hyresgäster och hyresnivåer.

Staten har lämnat över ansvaret för bostadsfrågan till marknaden och makten ligger nu helt och hållet där.

Renoveringar som utförs enkom för att kunna höja hyrorna är i dag legio. Hyresgästföreningen konstaterar att det i dag finns en helt ny kategori av hemlösa: pensionärer.

I de fall som konflikten mellan hyresgäster och fastighetsägare går till Hyresnämnden är resultatet nedslående. Det händer praktiskt taget aldrig att Hyresnämnden dömer till hyresgästernas fördel.

Det är svårt att begripa orsaken till detta, men det har fört med sig att de flesta hyresgäster ger slaget förlorat utan kamp. De höjer inte sina röster.

Det är alltså ingen händelse att utplåningen av ett kulturarv, förslösandet av gedigna material och det cyniska resursslöseriet får pågå i det tysta. Vem bryr sig?


Gunilla Granath, hyresgäst


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här