Småföretagarna är vår nya arbetarklass

S-politiker: Därför är det rätt att utveckla politiken utifrån C och L:s kravlista

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-12-03 | Publicerad 2018-12-02

Lööfs och Björklunds krav behöver inte bli det ”giftpiller” som kan leda till extraval utan en möjlighet för oss socialdemokrater, skriver Sebastian Merlöv och Jonas Michanek.

DEBATT. Centern och Liberalerna har nu formulerat sina krav för att släppa fram en S-märkt regering vilket skapat ramaskri och misstänksamhet från både höger och vänster. De båda partiledarnas retorik är tuff och kräver att Socialdemokraterna måste göra en ”högergir” och driva liberala reformer.

Om man däremot tar ett steg tillbaka så ser man att detta kan vara vägen till blocköverskridande samarbete, samtidigt som det är en väg för att skapa nödvändiga reformer för att säkra Sveriges framtid och att hitta tillbaka till många av de väljare som har socialdemokratiska rötter. Hur går detta ihop?

Vi tror att vägen går genom reformer kopplat till småföretagen i Sverige. Dessa ger bättre uthållighet i dåliga tider, insteg för nya jobb men också en plattform för ny innovation som når internationella marknader. Och många av den nya generationens företagare gillar liksom vi en socialt stabil välfärdsgrund blandad med en liberal och innovativ överbyggnad.

Sveriges näringsliv och arbetsmarknad har under de senaste 30 åren förändrats dramatiskt. Från att motorn i ekonomin varit stora svenskägda industriföretag och stora offentliga satsningar, så återfinns en stor del av vår motor i de 1,1 miljoner småföretag med 0 till 5 anställda som är verksamma inom alltifrån bygg, anläggning, teknisk service, restaurang till IT och spel.

En del av dessa små företag har vuxit fram frivilligt men många av dessa har också startats för att de stora företagen inom flera olika sektorer dramatiskt skurit ned i sina organisationer. Den som tidigare gärna hade arbetat inom industrin jobbar kanske idag som underleverantör till ett byggföretag med en grävmaskin och två medarbetare.

De som tidigare jobbade på ett stort telekombolag arbetar i dag i små teknik startups.

Industriföretagen innebär inte längre den självklara vägen till ingångsjobb för unga, lågutbildade eller utlandsfödda. Den rollen har till stor del tagits över av småföretagen. Ett av skälen till varför Sverige klarade den ekonomiska krisen förra gången så bra, var också kopplat till att småföretagen var flexibla och uppsägningarna begränsade.

Småföretagen har dock utvecklats under regelverk kring både skattelagstiftning och arbetsmarknad som var avsedda för de stora företagen, där arbetaren ofta levde i en anonym tillvaro och beslut på olika nivåer fattades av tjänstemän.

Nidbilden av småföretagaren som en girig figur där ”pengar är allt” hänger kvar trots att småföretagaren i verkligheten tjänar mindre, jobbar mer, saknar mycket av samhällets försäkringar och ofta tar stora familjeekonomiska risker.

I verkligheten så vänder ofta småföretagaren på allt hen kan för att inte tvingas säga upp en medarbetare när en sådan situation uppstår.

Om vi går tillbaka till kraven från C och L kan varken Annie Lööf eller Jan Björklund utifrån ett ansvarstagande sätt mena att hela vår arbetsmarknad och skattesystem ska genomgå långtgående nyliberala satsningar då detta kan få en oanad och starkt motsatt effekt även för deras egna kärnväljare.

Den ogenomtänkta laissez faire-liberaliseringen av välfärdssektorn med riskkapitalbolag som tog över, är ett avskräckande exempel. Svenska folket gillar att människor kan ta initiativ på alla områden men inte att stora börsnoterade koncerner ska tälja guld på skattebetalarnas bekostnad.

Svenska folket ger nog inte heller sitt stöd till att internationella koncerner, som nu inte längre är svenskägda, ska kunna omstrukturera sina verksamheter helt oreglerat på bekostnad av svensk välfärd. Däremot ser man gärna att eldsjälar driver till exempel förskolor och att innovativa småskaliga entreprenörer utvecklar vård och omsorg.

Därför bör det blocköverskridande samarbetet vara fokuserat på nya förutsättningar för våra småföretag så att vi säkrar upp rättvisa regelverk för småföretagarna och deras medarbetare.

Vi behöver lösningar för denna ”den nya arbetarklassen” som utgår från deras behov och inte de lösningar som skapades under de stora industriföretagens tid.

Varför inte skapa nya regelverk som också bygger på hållbarhetstankar inom Agenda 2030? Varför inte byta ökad skatt på kapital och fastigheter mot småföretagarreformer och hållbarhetssatsningar samtidigt som vi värnar om vår sociala grundstomme?

Låt oss stärka småföretagarnas försäkringar ytterligare, låt oss utarbeta bättre upphandlingssystem som inte gynnar storbolag och låt oss skydda schyssta småföretagare mot svartjobb och fusk. Låt oss på sant socialdemokratiskt vis värna den lille hårt arbetande medborgaren. Målaren, elektrikern, möbeldesignern, it-specialisten och restaurangägaren.

För C och L innebär det att man motiverar sitt samarbete med att få stöd i en av sina absolut viktigaste frågor – frågor som man inte ens lyckades få igenom under sin tid som regerande allians.

För oss socialdemokrater innebär det att vi tar samhällsansvar för en sektor som måste klara nästa lågkonjunktur, som ger insteg till fler jobb och en är viktig komponent för att säkra välfärden framåt.

Det innebär också att vi återigen blir relevanta för småföretagare och dess medarbetare som har sina grundvärderingar i den socialdemokratiska idén om ett rättvist samhälle men blivit frånstötta då man blivit styvmoderligt behandlad av befintliga regelverk och traditionsbundna stereotyper.

Centerns och Liberalernas krav behöver alltså inte bli det ”giftpiller” som kan leda till extraval utan en möjlighet för oss socialdemokrater att etablera ett blocköverskridande samarbete och fortsatt ta ansvar för landet samtidigt som vi adresserar ett av samhällets viktigaste områden.

Få vet att Socialdemokraterna länge varit det näst mest populära partiet bland företagsväljarna. Med en smart förhandling med L och C så tro vi att S på sikt kommer kunna få ett ökat stöd i väljarkåren. Och ett ännu starkare Sverige. Ett Sverige byggt i mitten.


Sebastian Merlöv, ordförande Lomma arbetarkommun (S) och småföretagare sen 24 år
Jonas Michanek, Malmö Stad (S) och småföretagare sedan 20 år


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.