Utspelet bakbinder oss i Miljöpartiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-08-19

Grön Ungdom: Hur kan en socialdemokratisk minister prata om tiggeriförbud?

Sandra Fogelberg, Nina Elmi och Aida Badeli, Grön Ungdom.

DEBATT. I dag ställde sig civilminister Ardalan Shekarabi positiv till att införa tiggeriförbud i en intervju med Dagens Nyheter. För Grön Ungdom står det klart att det som bekämpar fattigdom inte är populistiska utspel utan just fattigdomsbekämpning.

Shekarabi behöver inse att sitta i regering är en lagsport och att uttalande av den här sorten skadar Sverige. Vi ska hålla oss långt borta från den utvecklingen som skett i Finland, Danmark och Norge – inte anstränga oss för överträffa våra grannländer i populistisk plakatpolitik eller rasistisk retorik.

Civilminister Ardalan Shekarabi målar i intervjun upp en bild av utsatta EU-migranter som en börda för kommunerna. Han säger att “vi kan konstatera att åtgärderna i dag inte påverkar situationen på våra gator”. “Åtgärderna” såsom tak över huvudet-garantier, är inte till för att underlätta kommunpolitikers vardag utan för att hjälpa utsatta EU-migranter.

Ingen ska behöva lida av hemlöshet eller social utsatthet. Det är där fokuset ska ligga. I samma mening beskriver han EU-migranter som ett problem på “våra gator”. Anser därmed Ardalan Shekarabi att den fria rörligheten som råder med Schengenavtalet bara borde gälla vissa?

Att sitta i regering är en lagsport. Populistiska uttalanden av den här sorten skadar anseendet för hela regeringen. Det bakbinder Miljöpartiet när utspel är oförankrade.

Och att som minister begränsa hur människor får skänka sina pengar är ett märkligt fokus. Vi ska aldrig lägga fokus på enksilda utsatta människor eller begränsa privatpersoners välvilja. Att begränsa fattigdomen är och ska vara politikens uppgift. Allt annat är att släppa ansvaret.

Att Shekarabi vill inspireras av nordiska grannländer får oss att undra: är det här ett område där vi ska se dem som förebilder? I Finland sitter Sannfinländarna i regering, i Norge Fremskrittspartiet. I många år har vi oroat höjt på ögonbrynen över hur snabbt Dansk Folkeparti befäst rasismen som normalläge på andra sidan sundet i Danmark.

Vi ska inte försöka vinna nordiska mästerskapen i den här grenen. Vi får aldrig bli extremexemplet i ett Norden där flera högerextrema partier sitter i regering, bli det land där rasismen normaliserades allra mest eftersom förslagen inte ens kom från det bruna partiet, eller från en regering med ett främlingsfientlig parti i koalitionen. Det kom från en socialdemokratisk minister.

Det viktigaste just nu är att politiker fortsätter visa att vi vill göra allt för att hjälpa människor, oavsett om de befinner sig innanför eller utanför våra gränser. Tiggeriet i Sverige kan inte ses som ett problem, utan enbart som ett uttryck för fattigdomen i Europa. Fokus bör vara att med politiska medel se till så att diskrimineringen av romer upphör och att de som tar sig till Sverige för att tjäna ihop pengar kan göra det under rimliga förhållanden. Vi får inte hamna i den högerpopulistiska tankefällan och gå till attack mot den fria rörligheten. Den är en utväg för den enskilda som vi ska fortsätta värna.

Förslag om tiggeriförbud är att se människor som ber om pengar som problem och de som kommer hit som kostnader. Vi har haft ett år av hatbrott riktade mot människor. En kallare retorik leder till fler.

Det politiken ska fokusera på är politiska lösningar på fattigdom – oavsett var den yttrar sig. Istället för att spä på en retorik som misstänkliggör utsatta grupper borde Socialdemokraternas fokus vara att minska klyftorna i samhället.

Sandra Fogelberg, migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom

Nina Elmi, jämställdhetspolitisk talesperson Grön Ungdom

Aida Badeli, talesperson mänskliga rättigheter Grön Ungdom

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.