Apoteken ska vara bäst på medicin - inte smink

Annika Strandhäll: Avregleringen slog fel – nu skärper vi lagarna för apoteksmarknaden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-03-14

I vårt förslag slår vi fast i lag att apotekens grunduppdrag handlar om läkemedel, såväl att tillhandahålla dem som att ge information och råd kring dem, skriver Annika Strandhäll.

DEBATT. Oavsett vem du är eller var du bor ska du kunna lita på att få den medicin du behöver, när du behöver den, lättillgängligt på ett apotek nära dig.

Den borgerliga regeringen gjorde en hastig, ideologisk avreglering av apoteksmarknaden. Målet var fler apotek runt om i landet och lättare för vanligt folk att få sin medicin, men resultatet har snarare varit tvärtom.

Avregleringen gjordes på företagens villkor, inte baserat på vanligt folk. Så ska det inte vara. Därför ser vi nu till att skärpa lagarna för apoteksmarknaden.

Vi vill att apoteken i ännu högre grad än i dag ska kunna erbjuda de läkemedel du behöver – när du behöver dem. Du ska inte behöva gå runt mellan flera olika apotek för att hitta dina läkemedel.

Dessutom ska apoteken kunna ge en riktigt bra rådgivning och information, för att ge dig som kund och patient bästa möjliga hjälp – och dessutom avlasta sjukvården.

I förslagen kommer vi bland annat:

  • Slå fast i lag att apotekens grunduppdrag handlar om läkemedel, såväl att tillhandahålla dem som att ge information och råd kring dem. När du går till apoteket ska de vara bäst på den medicin du behöver – inte på månadens extrapris eller på ett stort utbud av smink eller glass.
  • Skärpa kraven på kompetens för att ge olika former av rådgivning på apotek. Du ska kunna lita på att du får bästa möjliga råd och information kring läkemedel när du behöver det. Vi vill också förtydliga kraven på personalens kompetensutveckling.
  • Införa en regel om att apoteken ska kunna ha läkemedel på plats på det apotek du beställer det på senast dagen efter du beställt dem – den så kallade 24-timmarsregeln. Vi ställer kravet på läkemedelsleverantörerna som är de som har störst möjlighet att påverka hur snabbt ett läkemedel kommer fram. Du ska kunna räkna med att få din medicin i tid.
  • Möjliggöra för fler apoteksombud i landet! Vi ser till att det blir möjligt för alla som har tillstånd att bedriva vanliga apotek att också bedriva apoteksombud, Vi hoppas att detta ska leda till fler apoteksombud och bättre tillgång till läkemedel på landsbygden.
  • Slå fast i lag att apoteken, under vissa förutsättningar, ska få skicka tillbaka läkemedel som de inte har sålt. På så sätt ska fler apotek våga ta hem också dyrare eller mer ovanliga läkemedel så att de finns tillgängliga för patienterna utan att man har beställt dem i förväg. Den som har en ovanlig sjukdom ska kunna få tag i sin medicin lika bra som alla andra.

Vi lämnar också flera andra förslag som handlar om att göra apoteksmarknaden säkrare och mer effektiv. För oss är det självklart att apoteken ska fokusera på sin medicinska huvuduppgift. Vi börjar nu lösa flera problem som den tidigare moderatledda regeringens ideologiska omreglering av apoteksmarknaden skapade.

Det här är en naturlig del i vår strävan efter en mer tillgänglig och jämlik sjukvård. Sedan 2014 har vi till exempel sett till att receptbelagda läkemedel som ingår i det vi kallar för läkemedelsförmånerna sedan ett par år är avgiftsfria för barn.

Varenda unge ska få de läkemedel som han eller hon behöver utan att föräldrarnas ekonomi ska vara ett hinder.

Vi lägger också fram ett nytt lagförslag som handlar om att det ska bli enklare att byta ut vissa dyra läkemedel mot ett billigare likvärdigt läkemedel, inom högkostnadsskyddet. Det här kan ge patienter möjlighet att få lägre kostnader för läkemedel mot exempelvis högt blodtryck och hjärtsvikt, magsår eller depression.
Och vi kommer att fortsätta arbetet. För en vård som är trygg, lättillgänglig och jämlik. För apotek som har din medicin som sin huvuduppgift, inte smink eller nagellack. Det prioriterar vi alltid före stora skattesänkningar.


Annika Strandhäll