Sluta snacka – börja jobba för klimatet

Debattörerna: Gör gemensam sak med Greta Thunberg och oss och klimatstrejka!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-03-08 | Publicerad 2019-03-07

Det är vårt gemensamma hem som brinner. Vi riskerar just nu att förstöra den enda planet vi har, skriver Andreas Magnusson, Ell Ottosson Jarl och Isabelle Axelsson tillsammans med sex andra debattörer från miljörörelsen.

DEBATT. Bilderna på Greta Thunberg, sittande utanför riksdagshuset, har inspirerat tusentals ungdomar världen över till återkommande klimatstrejker. Inför världens ledare i Katowice, Davos, och nyligen i Bryssel har hon rasande tydligt lagt orden. Vårt hus brinner. Men det är som om politikerna ännu inte riktigt vågat lyssna.

Redan vid två graders uppvärmning riskerar miljarder människor att lida av vattenbrist och drabbas av översvämningar. Korallreven dör ut. Skördar, fiskfångster, den biologiska mångfalden minskar dramatiskt. Det visar FN:s klimatpanels senaste rapport Global Warming of 1.5 º C som bygger på 6 000 vetenskapliga rön.

Om Gretas och klimatforskarnas ord verkligen nått in i maktens korridorer skulle vi se krismöten och krisplaner – så som skedde vid bankkraschen 2008. Då tog det några dagar för världens ledare att mobilisera tusentals miljarder dollar för att rädda bankerna.  

Men krismedvetandet uteblir. Det kan fortfarande vara lika billigt att flyga till New York som att ta tåget till Kiruna. Det investeras fortfarande för att fördubbla kapaciteten i ett oljeraffinaderi i Sverige. Nya motorvägar planeras samtidigt som kollektivtrafiken blir dyrare för resenärerna.

Detta sker i en tid när vi riskerar skenande klimatförändringar och att civilisationer bryter samman.  

Vi behöver inga fler visionära tal från politiker. Vi kräver en tydlig tidsplan från EU, riksdag, landsting och kommuner om bindande koldioxidbudgetar och en omställningspolitik som säkrar 1,5-gradersmålet på ett rättvist och säkert sätt. 
Vi kräver att klimatminister Isabella Lövin inför FN:s toppmöte i september driver på för en internationell skatt på koldioxidutsläpp och för ett slutdatum för användning av fossila bränslen, som ligger i linje med 1,5-gradersmålet.

Det skapar ett omställningstryck och genererar skatteintäkter för en hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom.

Vi kräver att handelskommissionär Cecilia Malmström, utrikeshandelsminister Ann Linde, och nuvarande och blivande EU-parlamentsledamöter driver på för att EU:s handelsavtal och handelssystemet med utsläppsrätter skärps i syfte att nå1,5-gradersmålet och FN:s globala hållbarhetsmål Agenda 2030.  

Vi inbjuder alla stora miljöorganisationer med hundratusentals medlemmar och följare att göra gemensam sak med Greta och #FridaysForFuture. Mobilisera till klimatstrejker och stödmanifestationer!

Vi uppmanar varje invånare i Sveriges långa land: Ta del av FN:s klimatpanels senaste rapport och delta i Global Strike For Future den 15 mars som kommer att genomföras i minst 716 städer i 72 länder.

Vi uppmanar rektorer för landets skolor, föreningslivets alla ordföranden, samt alla företags- och myndighetsledningar att låta elever och anställda ansluta sig till den globala klimatstrejken 15 mars.

Det är vårt gemensamma hem som brinner. Vi riskerar just nu att förstöra den enda planet vi har. För att använda FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ord: ”Om vi inte ändrar riktning före år 2020 riskerar vi att missa chansen att undvika skenande klimatförändringar”.

Gretas klimatstrejk som sprider sig över världen blir alltmer ett kollektivt uppvaknande. Vi behöver alla hjälpas åt för att tvinga fram den snabba omställning som krävs för att ge också världens barn och barnbarn chansen till ett gott liv.


Andreas Magnusson, elev, Falun 
Ell Ottosson Jarl och Isabelle Axelsson, elever, Stockholm
Anna Bokström, Fridays For Future Malmö 
Jens Rundberg, Fridays For Future Umeå
Jonas Hugosson, SO-lärare, #ChoirsForFuture
Janine O'Keeffe, Torbjörn Vennström och Pontus Björkman, nätverket Klimatsverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.