Jo, skatt på plastpåsar behövs för vår natur

Per Bolund i replik till Svensk handel om plastpåseskatten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-10-30 | Publicerad 2019-10-28

Ja, plastpåsarna kommer sannolikt bli dyrare men förhoppningsvis leder det till att fler använder samma påse flera gånger och att färre påsar hamnar i naturen, så vi slipper se plastpåsar flyta förbi på badstranden, skriver Per Bolund (Mp).

DEBATT. Ofta när jag cyklar till och från mitt jobb på Finansdepartementet ser jag plastpåsar i naturen. Plastpåsar för frukt och plastkassar från klädbutiker. De ligger och flyter i vattnet bredvid cykelbanan eller är insnärjda i träd och buskar.

Vi behöver göra allt vi kan för att minska risken för att plast sprider sig dit den inte hör hemma, i naturen. Det håller nästan alla med om. 92 procent av svenskarna tycker att det är viktigt att minska användningen av plastpåsar, enligt Håll Sverige Rent.

Regeringen jobbar med flera olika verktyg för att uppnå detta. Ett sådant verktyg är den skatt på plastpåsar som föreslås träda i kraft nästa år.

Plastpåseskatten välkomnas av myndigheter och organisationer som Naturvårdsverket, Avfall Sverige och Håll Sverige Rent. Vissa organisationer tycker till och med att påsarna borde kosta ännu mer.

Svensk Handel håller inte med men företräder samtidigt den bransch som får in cirka en halv miljard i intäkter från plastpåsar per år, enligt statistik från Naturvårdsverket. Bioplast är tyvärr inte lösningen eftersom dessa påsar också bidrar till nedskräpning och att det sprids mikroplaster i naturområden och vattnet.

Det är inget unikt för Sverige att vilja begränsa användningen av plastpåsar. Faktum är att en majoritet av världens länder har infört någon form av begränsning, förbud, skatt eller avgift.

Det mål som länderna i EU kommit överens om är att vi ska minska användningen till 40 plastkassar per person och år. I dag använder den genomsnittliga svensken över 100 stycken. Inom fem år ska vi alltså använda mindre än hälften så många plastpåsar som i dag.

Ja, plastpåsarna kommer sannolikt bli dyrare men förhoppningsvis leder det till att fler använder samma påse flera gånger och att färre påsar hamnar i naturen, så vi slipper se plastpåsar flyta förbi på badstranden och känna oro över mikroplaster i vattnet.


Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister samt biträdande finansminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.