Ni tre avgör inte vad som är rasism, Sanna

Debattörerna: Rasism börjar i de små sakerna – som en "kåt geisha" och en arab med sin kamel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-12-03

Sanna Nielsen publicerade en bild på sig själv och Robert Gustafsson. En rasistisk nidbild, som fick stor kritik men försvarades av Malena Ernman. ”Visar vi rasism genom nidbilder blir rasismen okej oavsett om poängen i slutet är att rasism är fel”, skriver debattörerna.

DEBATT. Vi som skriver detta brev är alla personer som på olika sätt drabbas av rasism. Vi är adopterade och lyfts gärna fram när man vill visa på lyckad assimiliering. Samtidigt som vi möter glåpord, påhopp och ibland även fysiskt våld på grund av våra utseenden när vi rör oss i samhället förväntas vi ständigt visa tacksamhet och aldrig reagera på rasism.

Förra lördagen publicerade Sanna Nielsen en bild på sig själv och Robert Gustafsson, bildtexten tackade för en bra revyvecka.

På bilden är Sanna uppstyrd i kimono, stora framtänder och glasögon à la Butterick’s. Det är en välkänd rasistisk nidbild av östasiatiska kvinnor. Robert å sin sida är utklädd till ”arab”.

Under måndagen började kritik kring bilden sakta ramla in. På sin blogg publicerade Sanna Nielsen en annan bild på sig själv i samma kostym, där hon beskrev sig som "den kåta geishan".

Kritiken bemöttes senare med ilska av Sanna, och starka ord från Oscarsteatern där revyn går, att ingen i produktionen är rasist. Nej tvärt om tar alla minsann tydligt avstånd från rasism och de rasistiska stereotyperna är med för att visa att sådana är fel.

Snabbt gick den antirasistiska ikonen Malena Ernman till Sannas försvar. Sanna är ingen rasist, det hon gör kan inte vara rasistiskt, punkt slut, lät budskapet från Malena Ernman meddela.

Därför riktar vi oss nu till:

Oscarsteatern: I en revy om inkludering, varför saknas just inkludering och en bredare representation? Hur tänkte ni med att reproducera rasism för att visa att rasism är fel? Det är som kring barn, de gör vad vi gör och inte vad vi säger. Visar vi rasism genom nidbilder blir rasismen okej oavsett om poängen i slutet är att rasism är fel.

Robert: Vore det inte bättre att gestalta araber på helt andra sätt än stereotyperna föreskriver för att ge publiken en aha-upplevelse mitt i skratten? Efter alla år av rasistiska nidbilder i den humor du förmedlar, exempelvis kring samer, är det inte dags att gå vidare nu och bli lite modern?

Sanna: Du som står upp mot mobbing och kallar dig både antirasist och feminist, varför reflekterade du inte ens en gång över vad din bild kunde skicka för signaler när den delades helt utan bakgrundsinfo? Ingen har kallat dig rasist, utan handlingen för rasistisk. Det är två olika saker. Du har dessutom protesterat högt kring sexualiseringen och sexismen du mött, men tvekar inte att sexualisera en redan översexualiserad grupp kvinnor. Myterna om östasiaters sexualitet har långtgående negativa konsekvenser. Varför täcker inte din feminism dessa kvinnor?

Malena: Ditt försvar av Sanna visar ett stort oförstående över hur rasism fungerar för rasism är så mycket mer än SD och brända flyktingboenden. SD är inte ens problemet, de är symtomet. Du väljer att agera gatekeeper i antirasismen, det vill säga styra vilken rasism som får belysas, av vem och mot vem kritik får riktas. Det är inte din plats att ta som någon som inte drabbas av rasism.

Alla: Rasism är saker som man gör, inte något man är. Det går att göra rasism utan att vara rasist. Oscarsteaterns revy gör rasism. Det betyder inte att alla i revyn är rasister. Stereotyper med glimten i ögat är helt okej om det i övrigt finns en bred representation av andra gestaltningar. Så är inte fallet med rasistiska nidbilder.

Rasism börjar inte i brinnande byggnader och våld, det börjar i de små sakerna som en "kåt geisha" och en arab med sin kamel.

Att ni alla som arbetar med revyn på Oscars kallar er antirasister är ingen ursäkt för detta beteende för ni reproducerar rasism, oavsett hur ”god” tanken bakom varit.


Hälsningar
Paula Dahlberg
Markus Asplund
Lii Fernandez
Marie Johansson


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.