Moderaternas kritik av regeringen ekar tomt

Vänsterpartiet: Tillsammans kunde vi stoppa avskaffandet av värnskatten – men då backar M

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-02-07

Tiden går – men de ursprungliga ränderna består hos Moderaterna, skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.

DEBATT. Ett avskaffande av värnskatten är dåligt för Sverige, det har även Moderaterna sagt sig förstå. Men det ”nya arbetarpartiet” Moderaternas retorik är och har alltid varit tunn fernissa.

När det väl gäller är det de rikas plånböcker som gynnas, på bekostnad av oss alla.

Utomordentligt bra, säger Kristersson om att värnskatten avskaffas. Detta trots att Moderaterna låtit påskina de senaste åren att just värnskatten inte borde avskaffas, då den gynnar de med absolut högst inkomster.

En rest från eran Reinfeldt då Moderaterna sade sig vara det nya arbetarpartiet. Tiden går men de ursprungliga ränderna består.

Högerpartierna försöker ofta dölja vad de faktiskt står för. De framför kritik mot förslag som de egentligen vill se genomföras. Vi trodde dock ändå att deras kritik mot att värnskatten skulle avskaffas, handlade om att de ville prioritera andra reformer eller stärka statskassan.

Just därför erbjöd vi dem att göra gemensam sak med oss: Att tillsammans få bort förslaget ur budgeten som är resultatet av Socialdemokraternas högeruppgörelse.

Genom ett gemensamt initiativ i Finansutskottet hade vi kunnat försöka stoppa förslaget. Vänsterpartiet vill lägga dessa miljarder på vården i stället, de hade kunnat ge fler anställda och högre löner.

Om inte Moderaterna ville köpa det, kunde vi också ha tänkt oss att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare, satsa mer på polisen eller avbetala statsskulden. Allt det hade varit bättre än att slopa värnskatten, men Moderaterna avböjde.

Deras prat om att Sverige behöver en stor buffert inför tuffare tider; att jobbskatteavdrag är bättre än slopad värnskatt, att värnskatten inte är prioriterad, att polisen behöver resurser liksom försvaret, var trots allt inte så viktigt.

Så sent som i budgetdebatten innan årsskiftet, sa deras ekonomiskpolitiska talesperson Svantesson just det.

Spinndoktorn Schlingmans tid är ett minne blott och de ”nya” Moderaterna är precis som tidigare, de förmögnas bästa vän.  

Sverige är det land bland OECD-länderna där ojämlikheten har ökat snabbast. En del har det väldigt bra, medan andra knappt har något alls.

Det skadar landet; det gör oss mindre trygga och vardagen för många allt svårare att få ihop. Vi behöver täppa till klyftorna – inte öka dem.

Vi vill se trygga jobb med en lön det går att leva på, vi vill bygga hyresrätter till rimlig hyra. Vi vi vill att alla de som går till jobbet varje dag ska komma hem med livet i behåll, att alla som har oturen att bli sjuka, kan luta sig mot en mänsklig sjukförsäkring. Då krävs det ordentliga satsningar, inte avskaffad värnskatt.

Om Moderaterna hade valt att skriva ihop sig med oss i Vänsterpartiet om att stoppa avskaffandet av värnskatten hade regeringen med stödpartierna C och L åkt på ett rejält nederlag om sin budget. Men för Moderaterna är det viktigare att gynna de rikaste än att vara opposition på riktigt.

Det är väl bara att inse att någon högeropposition mot regeringens och deras samarbetspartners skattepolitik kommer det inte att finnas. Några dunkelt formulerade meningar med kritik kan nog framkomma, men inte kommer de vilja göra allvar av att stoppa förslagen.

Och på ett sätt är det ju inte så konstigt; den skattepolitik som hittills presenterats av regeringen och deras samarbetspartier är ju en skattepolitik som gynnar de mest välbärgade i samhället och lämnar sjuka och arbetslösa därhän.

Vi får se när röken har lagt sig och det visar sig att Moderaternas väljarunderlag är svajigare än någonsin, kanske de ändå får lite betänkligheter och försöker sig på att prioritera annat än de mest välbeställdas ekonomi.

Då finns vi här, stabilt till vänster, och redo att göra upp.


Jonas Sjöstedt, partiledare (V)
Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.