Medierna har själva drivit fram Flashback

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-02-18 | Publicerad 2015-02-16

Peter Sunde: Mediehusen borde själva tillåta debatt – och sätta tonen

Under förra veckan var internetsverige i ett märkligt tillstånd av svart eller vitt. Är vi för eller emot anonymitet? Är vi för eller emot övervakning? Är vi för eller emot granskningar? Nyanslöst var nyckelordet.

De som granskas är många. Det är nästan en miljon registrerade på Flashback. Att Flashback därmed är en politisk makt som bör granskas är givet. Men vad är det som har gjort att så många människor har flockats där?

I grund och botten tror jag det handlar om internets centralisering och den onyanserade debatten som växt fram därigenom. De klassiska mötesplatserna som biblioteken och torgen används inte längre. Att ställa sig på en ”speakers corner” för att nå ut till allmänheten skulle kunna klassas som ett hipsterförsök till retrokonst. Tv och radio tog över med sina debattprogram, som blev kritiserade och ledde inte till någon konstruktiv debatt. Det handlar inte om debatten, utan om ”bra tv”.

Internets framgångar gav ett löfte om att flytta makten från ”eliten” till det allmänna. Men på internet behövs forum för detta. Forumen som tidigare var självklara, från de stora mediehusen, startades aldrig. Medier vet hur man agerar megafon men är ganska dåliga och okunniga i hur det är att driva diskussioner med allmänheten.

De har en tradition av att själva ta ansvar för vem som deltar i debatter och kan välja ut intellektuella som har ett rykte att ta hand om. De som sticker ut för mycket (på ett ointressant vis) blir inte inbjudna igen. Det blir en form av självreglerande diskussion.

I dagens mediesverige finns det en inställning att kommentarsfält och diskussioner med allmänheten är jobbigt. Man pratar om ”trollen” och om hur mycket tid det krävs för att moderera kommentarer. De flesta mediehusen har därför använt externa tjänster (disqus exempelvis) som till hjälp, eller använt Facebooks kommentarsfält för att utesluta anonyma kommentarer. Men trots att folk inte är anonyma på Facebook har det ändå behövts moderering, vilket gjort att fler och fler mediehus helt enkelt stängt av funktionen.

Men allmänheten vet nu att de bör ha en möjlighet att delta. Många är missnöjda och vill ha uppmärksamhet – men har ingenstans att ta vägen. De känner sig uteslutna och försöker få utlopp för detta. Och då finns bara en plats i dag: Flashback.

Där möts de av andra missnöjda, som tävlar i att få uppmärksamhet. De har sin egen rangordning, sina egna stjärnor och just nu delar de ut sina egna priser, något de gjort i flera år. Det är en annan medievärld med en annan elit.

Att granska denna eliten tycker jag är rätt. Men det är också viktigt att medier själva granskar sitt samhällsansvar. Hade Aftonbladet själva startat ett diskussionsforum och satt tonen för debatterna där, genom bra moderering men ändå högt i tak, så hade Flashback aldrig fått det fotfäste som det i nu har.

Det amerikanska diskussionsforumet 4chan, startat av min vän Chris Poole när han bara var 14 år, har lyckats bra med detta. Även om en hel del saker som hänt på 4chan varit över gränsen så har många av de mest älskade sakerna på internet kommit härifrån – som lolcats och rickrolling!. Detta för att den som drivit forumet själv har satt tonen och reglerna. Många har använt 4chan för att testa sig fram om de vågar komma ut som homosexuella, eller fått hjälp med pinsamma problem. De saker som medier skrivit om 4chan har dock varit det andra – som att gruppen anonymous startades där.

Ingen lösning är 100-procentig. 4chan är dock 99 procent bra, 1 procent dåligt. Flashback är kanske 50/50. Men sämst är ändå mediahusen, de finns nämligen närmare 0 procents öppen debatt.

Jag lärde mig som barn att man blir som man umgås. Och det är till stor del mediesveriges fel att allmänheten tvingas umgås med varandra på Flashback.

Men än är det inte för sent. Jag skulle därför vilja uppmana Jan Helin och Aftonbladet, även de andra stora mediehusen, att starta anonyma diskussionsforum. Det vore det ultimata för att bli av med trollen som smittar ner de andra.

Peter Sunde Kolmisoppi

Medgrundare till The Pirate Bay och nätaktivist