Det är kris – sänk hyran så vi överlever

Fack och arbetsgivare tillsammans: Vi behöver hjälp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-03-30 | Publicerad 2020-03-27

Vi förväntar oss nu att fastighetsägarna tar sin del av ansvaret för att företagen ska överleva och kunna betala hyra även när den här krisen är över, skriver arbetsgivare och facken inom handel, hotell och restaurang gemensamt.

DEBATT. Konsekvenserna av coronautbrottet har starkt begränsat det många håller högt och det vi alla tar för givet. Att få umgås, uppleva och konsumera. Många avstod helt plötsligt från restaurangbesöket, shoppingturen och hotellnatten.

Slaget mot våra branscher, handel och besöksnäring, blev hänsynslöst när befolkningen anpassade livet för en situation med mindre social kontakt. Vi nås av rapporter om drastiska intäktstapp i såväl butiker, som på hotell och restauranger. Varsel sker på bred front och vi ser redan att konkurser och uppsägningar ökar.

Tillsammans representerar vi i Svensk Handel, Handelsanställdas förbund, Visita samt Hotell- och restaurangfacket 185 000 medlemmar och nära 15 000 medlemsföretag.

Vi representerar också framtiden och de unga människornas arbetsmarknad. Drygt 20 procent av alla som har ett jobb startade sin yrkeskarriär inom handeln och 40 procent av de som jobbar inom restaurang- och besöksnäringen är under 25 år. Dessutom är en stor andel av medarbetarna födda utanför Sverige.

Tillsammans representerar vi det unga, nya och föränderliga. Vi kommer förmodligen att ta oss igenom detta. Men vi kommer inte att klara det utan hjälp. Vi behöver och riktade insatser som under en period håller såväl företag som arbetstagare under armarna.

När kunderna, i stort sett över en natt, slutade komma till våra hotell, restauranger och butiker, försvann i stort sett hela intäktssidan för många företag.

Om företagen ska överleva, och om medarbetarna ska ha arbeten att gå till, krävs rätt verktyg för att rida ut stormen.

Vi upplever förvisso att regeringen lyssnat på oss, korttidspermitteringar och hyresnedsättningar är bra lösningar för att snabbt få ner kostnaderna för företagen. Men till del har lyssnandet bara skett med ena örat.

När det gäller korttidspermitteringarna har vi påtalat att dessa måste utvidgas till att omfatta hela arbetstiden upp till 100 procent. Korttidspermitteringar är en bra lösning för medarbetarna som kan behålla jobbet och dessutom merparten av lönen.

En utökning till 100 procent skulle ge större flexibilitet för företagen och ökade möjligheter att jobben finns kvar när krisen är över. Det är nu också ett bra läge att genomföra kompetenshöjande insatser bland korttidspermitterade. Detta i syfte att rusta för framtiden.

I kristider måste vi alla hjälpas åt. Dels handlar det om att arbetsgivare och anställda hittar vägar att få verksamheten att fungera. Där imponeras vi över hur våra medlemmar finner vägar att hantera situationen.

Men det handlar också om att andra aktörer, till exempel fastighetsägare, nu tar sitt ansvar.

När regeringen presenterade sitt senaste åtgärdspaket gav de en tydlig passning till just fastighetsägarna att skyndsamt sänka hyrorna och ta sin del av ansvaret. Vi förväntar oss nu att fastighetsägarna tar sin del av ansvaret för att företagen ska överleva och kunna betala hyra även när den här krisen är över.

Med dessa insatser ökar möjligheterna till att rädda företag och jobb. Vi skulle när krisen lättar, vara mer redo att stå på egna ben igen och dessutom med stark framtidstro.

Vi vill även i framtiden kunna vara en del av människors CV, destinationen för shoppingsugna och träffpunkten för människor. 


Karin Johansson, vd Svensk Handel
Susanna Gideonsson, ordförande Handelsanställdas förbund
Jonas Siljhammar, vd Visita
Malin Ackholt, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här