Reglerna är bra – och de flesta följer dem

Replik från Jordbruksverket om svenskt djurskydd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-02-06 | Publicerad 2020-02-03

De allra flesta lever upp till det svenska djurskyddet och att det finns enskilda som inte gör det innebär inte att reglerna är dåliga. Replik från Jordbruksverket.

REPLIK. Det finns ingen ursäkt för att inte sköta om sina djur och vi blir alla upprörda när vi ser att djur far illa. Varje misskött djur är ett misslyckande.

Vi som arbetar med djurskydd både nationellt och internationellt delar dock inte debattörernas negativa bild av svenskt djurskydd.

I Sverige har vi ett stort antal regler för hur djur ska hållas, skötas och hanteras.

De allra flesta lever upp till dessa regler och att det finns enskilda som inte gör det innebär inte att reglerna är dåliga.

Jämfört med andra länder har vi högre krav på djurvälfärd. I Sverige ska alla djur må både fysiskt och psykiskt bra och att kor går på bete, att grisar har knorr och att våra djur föds upp utan att vi rutinmässigt ger dem antibiotika är exempel på den unikt goda djurhållning vi har. Så ser det inte ut på de flesta ställen i världen.

Sverige har ett väl fungerande system för att säkra gott djurskydd. Jordbruksverket ansvarar för regler och vägledning och länsstyrelserna ansvarar för den operativa kontrollen och att djurskyddsreglerna efterlevs.

Under 2020 kommer djurskyddsarbetet att stärkas ytterligare genom den nya djurskyddsstrategi som vi nu tar fram.

Tillsammans arbetar vi nära varandra för att det ska vara lätt för djurägare att göra rätt, och för att kontrollerna ska vara lika i hela landet. Reglerna bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet och till vår hjälp har vi bland annat Sveriges Lantbruksuniversitets vetenskapliga råd för djurskydd.

Vi delar inte bilden av att svenskt djurskydd är dåligt eller att det är fel på reglerna. Vår bild är att de allra flesta djurhållare gör ett fantastiskt jobb.

Om vi ska ha kvar en livsmedelsproduktion i Sverige och erbjuda svenska konsumenter hållbara livsmedel av yttersta kvalitet krävs utveckling och lönsamhet i produktionen.

Djurskydd är intimt sammankopplat med djurhälsa och smittskydd och för att skapa en lönsam, hållbar utveckling av svensk djurhållning med låg antibiotikaanvändning, krävs en bred kompetens. Vi har denna på Jordbruksverket och vi kommer fortsätta ta djurskyddet på största allvar.


Håkan Henrikson, chefsveterinär och näringslivschef Jordbruksverket
Helena Elofsson, djurskyddschef Jordbruksverket


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.