Många ord men få åtgärder, Johansson

Replik från M om regeringens brottsförebyggande program

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-03-22

Moderaternas Tomas Tobé och Beatrice Ask skriver om  regeringens brottsförebyggande program: ”Ingen lösning på de akuta problem när det gäller den kriminalitet som många upplever”.

REPLIK. I går presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) regeringens nationella brottsförebyggande program. Det är bra. Men ett förebyggande program är ingen lösning på de akuta problem när det gäller den kriminalitet som många upplever. För det krävs en fungerande polis som upprätthåller lag och ordning. Tidiga och tydliga insatser och lagföring av brott måste ses som en del av det brottsförebyggande.

Regeringens brottsförebyggande program är rikt på ord, men fattigt på kraftfulla åtgärder för att minska kriminaliteten i Sverige. Det är dags för regeringen att ta brottsutvecklingen på allvar.

Sverige behöver fler poliser. Samtidigt som Sveriges befolkning ökat betydligt har inte antalet poliser följt med i utvecklingen – tvärtom. Moderaterna vill att minst 2 000 fler poliser utbildas och anställs. Då kan polisen bli mer synlig och tillgänglig och både förhindra och beivra brott; även i glest befolkade delar av landet.

En av tre kvinnor känner sig i dag otrygga i sitt eget bostadsområde. För att tryggheten ska återupprättas krävs flera åtgärder.

Regeringen lyfter i sitt program fram ”byggnadstekniska detaljer som lås, entréers utformning och belysning” för att öka tryggheten. Det räcker inte. Moderaterna vill att polisen ges nya verktyg för att öka tryggheten, däribland möjlighet att införa zonförbud så kontrollen kan återtas vid särskilt otrygga platser.

Regeringen pratar om konsekvenserna av utanförskapet och behovet av arbetslinjen. Men de agerar precis tvärtom.

För att fler ska komma in på arbetsmarknaden och lämna utanförskap behövs tydligare krav på dem som lever på bidrag, fler enkla jobb och att det alltid lönar sig att arbeta.

Sverige behöver nolltolerans mot dåliga skolor, så att alla barn och ungdomar kan få en bra start i livet. De bästa lärarna ska jobba och lyfta elever i utanförskapsområden. Inget är så viktigt för en människas livschanser som att få en bra utbildning.

Men för att vända utvecklingen måste vi börja med att lag och ordning upprätthålls. Och det görs av svensk polis. Det är dags för regeringen att gå från ord till handling och leverera konkreta åtgärder.


Tomas Tobé, partisekreterare (M)
Beatrice Ask, justitieutskottets ordförande (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.