Vad är viktigast för dig – din mobil eller sex?

Debattören: Det är dags att vi tar tag i vårt skärmberoende

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-10-27

Skärmar och teknik har skapat nya folksjukdomar som breder ut sig mer och mer, och som drabbar oss på olika sätt, utan att vi tänker på det, skriver  Patrik Wincent.

DEBATT. Visste du att en av de största anledningarna till att förhållanden tar slut är just känslomässigt avståndstagande?

Tänk dig att du sitter på en dejt eller middag med din partner, och i stället för att prata med varandra tar ni upp era mobiler och börjar surfa på nätet. Det finns till och med forskning som visar att vissa hellre skulle vilja vara med sin mobil än att ha sex.

Undersökningen, som gjordes av Boston Consulting Group, riktade sig till 1 003 amerikaner, och resultatet visade bland annat att en tredjedel av de tillfrågade hellre skulle sluta ha sex än att ge upp telefonen.

I samma studie sa 55 procent av de tillfrågade att de hellre skulle skippa att äta på restaurang under ett helt år än att ge upp sin mobiltelefon.

Föreställ dig en fyraårig pojke som vill leka med sin pappa i sandlådan, men förlorar hans uppmärksamhet för att pappan tycker att mobilen är mer spännande.

Dagens teknologi kombinerat med internet gör att vi har förmågan att förändra både känslor och humör. Man pratar om psykoaktiva tillstånd – något externt får oss att må bra. Så fort vi har tråkigt är det bara att ta upp telefonen.

Faktum är att skärmar och teknik har skapat nya folksjukdomar. Smygande folksjukdomar som breder ut sig mer och mer, och som drabbar oss på olika sätt, utan att vi tänker på det. Frågan är om det räcker att vi blir medvetna om dem för att undvika att falla i den berömda gropen.

Tekniken finns ju där när vi har det tråkigt, och den belönar oss snabbt, speciellt om vi har ångest eller tycker att livet suger.

Gör en egen liten undersökning: Iaktta din omgivning under tre timmar. Var vaksam på människor: föräldrar på lekplatser, människor i bilköer eller vid tunnelbanan och bussen, människor i kö, i parker, på evenemang, på jobbet.

Studera dem. Hur många har en mobil i handen? Hur många sitter framför varandra på kaféer eller restauranger och har mobilen på bordet eller i handen?

Nästa fråga blir så klart: Är det här du? Vi är inte dåliga människor för det, men vi behöver ta ett beslut och omprioritera.

Enligt psykologiprofessor Paul Atchley är en smartphone direkt styrd av mänskliga impulser. Vi vill hitta nya intressanta saker som kan distrahera oss och vi vill känna ny längtan efter att ha gjort det, när vi har avslutat uppgiften. Många av oss känner ett behov av att uppdatera vår Facebook så fort något hänt.

Enligt Paul Atchley handlar det inte om att hitta appar för att kunna kontrollera och begränsa vårt användande, utan om att hitta orsakerna till varför vi väljer att överanvända funktionerna som finns. Hur mycket vi än använder verktyg för att begränsa och kontrollera vårt användande, finns orsakerna kvar. De trollas inte bara bort.

Vi måste ta itu med problemen och ta ansvar för dem, i stället för att outsourca dem till appar och program. Viljestyrka tar oss längre.

Schemalägg ditt användande och ta kontrollen. Det är allt som behövs, även om det kan vara svårt till en början. Efter ett tag kommer du att känna hur skönt det är. Att vinsterna plötsligt är så mycket större.


Patrik Wincent, programledare för Lyxfällan, terapeut och författare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.