Jag missbrukade spel – bolagen stod på kö

Debattören: Spelbolagen låter oss bränna månadslönen på bara några timmar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-02-19

Spelbolagen ser ett stort kommersiellt syfte i att få personer att hamna i ett spelberoende. Därför behöver hela branschen en omreglering där konsumentskyddet sätts i fokus, skriver debattören.

DEBATT. Spel om pengar är ett problem men det saknas riktlinjer för behandling när brukaren i fråga spelat bort allt.

Ett återkommande problem i detta är att spelmarknaden ser ett kommersiellt syfte i att få personer att hamna i ett beroende. Det ser vi i dag främst genom en väldigt aggressiv marknadsföring.

Marknad speglar sig i pengar och det får vi acceptera men i dagens läge speglar sig spelbolag i ett aktivt flöde av en sjukdom som kallas för beroende.

Jag som tidigare spelmissbrukare är i dag mycket glad över att det tillkommit en ny socialtjänstlag där kommuner och landsting blir ålagda att ge stöd för hjälpsökande. Sjukvården står dessvärre maktlösa i fråga om ett bot och att erbjuda KBT-behandling är ingen lösning på stora spelskulder. Det är hårt arbete som gäller men framförallt så anser jag att marknaden måste ta sitt ansvar till att sätta en definition för vad missbruk faktiskt är för något.

Spelbolagen hävdar att det är en tolkningsfråga, för vad som är mycket pengar för en person är lite för en annan. Jag kan dock inte köpa att marknaden tillåter konsumenterna att förbruka en hel månadslön på bara några timmar.

Om marknaden har utvecklat ett system som ska upptäcka ett riskfyllt beteende så vill jag också ha data på att det fungerar. Återkommande insättningar och spel med höga insatser är inte sunt beteende. Funkar systemet? Finns systemet? Stänger marknaden av spelare?

Jag vet inte men jag kan säga att inget spelbolag stängt av mig frivilligt. Att vilja spela är ett aktivt val och jag tror att majoriteten spelar sunt men att hitta motivation till att sluta spela är ett livsviktigt beslut jag gjort. Betonar jag.

Trots min negativa kreditvärdighet så kan jag öppna ett konto hos vilket spelbolag som helst, till och med hos statens egna bolag Svenska Spel.

Därför välkomnar jag den spelutredning som gjorts. Hela omregleringens centrala punkt utgår från att spelbolag måste ansöka om licens för att bedriva spelverksamhet i Sverige. Lika villkor för alla helt enkelt.

Den viktigaste punkten i utredningen är omsorgsplikten som lägger grunden för det som vi kallar för konsumentskydd. I korthet innebär detta att spelbolag får en skyldighet att definiera spelmissbrukare.

Personer som jag ska inte få en möjlighet att kunna spela över huvud taget samtidigt som en ”panikknapp” ska finnas nära till hands för spelare som vill stänga av sig själva omgående.

Ett centralt system som stänger ner personen i fråga på alla spelsajter. Funkar systemet som träder i kraft 2019 så kommer vi se radikala förändringar på marknaden. Minskar spelmissbruket så kommer också marknadens intäkter att minska vilket i sig är hela poängen med att vilja ta ansvar.

För att göra en uppföljning och granska bolagens ansvar i detta så har jag köpt en aktie i olika spelbolag för att få företräda på årsstämmor.

Jag kommer se till så att omsorgsplikten följs upp för det finns en risk i att lagändringen kan bli en tolkningsfråga där spelbolagen kommer vinna mot sjukdomen för vem ska egentligen veta vad som är mycket pengar att spela bort?
Tiden får utvisa om detta stämmer. Jag kan ha fel men jag vill inte ha rätt.

Jag önskar svar från någon av följande: Gustaf Hoffstedt, BOS, Ardalan Shekarabi, civilminister, Pontus Lindwall, vd Betsson AB, Carin Lundberg Markow, Folksam (ägare i spelbolag), Lennart Käll, vd Svenska Spel, Zenita Strandänger, hållbarhetschef, Svenska Spel.


Philip Mårtensson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.