Ingen blir frisk bara för att man blir fattig

Annika Strandhäll: Kristersson vill rycka undan mattan för de allra svagaste

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-10-14

Kristersson och Moderaterna har helt struntat i arbetsgivarnas ansvar för att de anställda ska vara friska och ges stöd tillbaka från sjukdom, skriver Annika Strandhäll.

DEBATT. Ulf Kristerssons tid som socialförsäkringsminister visar vad hans moderata parti har att erbjuda svenska folket: en fullständigt inkonsekvent politik.

I Moderaternas nyliberala experiment lät Kristersson våra gemensamma trygghetssystem slaktas. Ersättningar sänktes, 100 000 människor utförsäkrades samtidigt som antalet sjukskrivna ökade kraftigt. Konsekvensen blev att fler människor hamnade i ekonomisk utsatthet medan kostnaderna för sjukförsäkringen på några år skenade med 16 miljarder. Allt eftersom Kristersson vägrade att genomföra nödvändiga insatser och gå till botten med problemen.

Ulf Kristersson hade tidigare ansvar för delar av min ministerportfölj. När jag tog över avskaffade vi den bortre tidsgränsen för hur länge någon enligt staten kan vara sjuk, att återinföra den gränsen har varit en av hans främsta politiska frågor sedan dess. Gränsen gjorde att sjuka människor tvingades söka försörjningsstöd, det som ofta kallas socialbidrag. Så ser det moderata bidragsalternativet ut. Ryck undan mattan för de med svagast ställning – och vägra dem handen när de väl ramlat omkull.

Hela den utveckling som Kristerssons politik orsakade har vi vänt. Användningen av trygghets- och bidragssystemen i Sverige har gått ner. Kristersson brukar anklaga mitt parti för att gömma folk i åtgärder men vi får gå tillbaka nästan 40 år, till 1981, för att hitta en så låg andel av befolkningen som på olika sätt befinner sig våra ersättningssystem. Sedan regeringen tillträdde har 200 000 fler svenskar ett jobb att gå till och allt fler utbildar sig för att ta nya jobben. Sverige har den högsta sysselsättningen på 25 år. Allt detta samtidigt som vi stärker trygghetssystemen, och låt mig vara tydlig: vi är inte färdiga.

Nu vill Moderaterna införa en extra karensdag för dig som blir sjuk, göra sjukskrivning tuffare för personer med psykisk ohälsa och sänka alla ersättningar. De sparar över nio miljarder kronor på sjukskrivna och sjukförsäkringen i sin budget medan de arrogant kallar det för bidrag. Allt för att kunna sänka skatten för de som tjänar mest.

Vi har högre ambitioner för hur vårt samhälle kan bli smartare, effektivare och mer tryggt. I budgeten för 2018 genomför vi satsningar på sjukförsäkringen där vi höjer inkomsttaket, detta för en grupp som fått det sämre ställt ekonomiskt i relation till andra under lång tid. Vi ser till att sjukskrivna inte ska behöva få sin ersättning indragen retroaktivt och förbättrar den ekonomiska situationen för de med sjuk- och aktivitetsersättning.

Vi vet att ingen blir frisk bara för att man blir fattig.

Kristersson och Moderaterna har helt struntat i arbetsgivarnas ansvar för att de anställda ska vara friska och ges stöd tillbaka från sjukdom.

Däremot tar vi steg för att få till en mer effektiv rehabilitering.  Vi ställer krav på att arbetsgivaren tillsammans med den anställde ska ta fram en konkret plan för rehabilitering senast 30 dagar in i ett sjukfall. Vi vet att det krävs tidiga insatser, på arbetsplatsen, för att chansen att komma tillbaka till hälsa och jobb ska öka.

Alla som kan jobba ska jobba, men när vi ställer hårda krav på människor så är det också rimligt att de får en hjälpande hand den dagen livet vänder och hälsan sviktar. Har du gjort din plikt ska du kunna räkna med att samhället finns där. Det är inte mer än rätt.

Ett bra samhälle kräver en god trygghet och politiker som faktiskt gör något åt de problem som finns. Kristerssons bokslut på Socialdepartementet är det motsatta: försämringar för de som redan har det tufft samtidigt som han satt på händerna när utmaningarna blev för svåra. Min övertygelse är tydlig. Människor ska ges möjlighet att pröva nya vägar när livet vänder. Så bygger vi ett Sverige i framkant med trygga och modiga medborgare som vågar, så når vi både tillit och tillväxt.


Annika Strandhäll, socialminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.