”Nu ser vi effekterna av Löfvens tabbe”

Jonas Sjöstedt: S har ställt sig på fel sida i de stora politiska konflikter som väntar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-07-02

Socialdemokraterna har länge velat definiera sig som ett mittenparti och sökt samarbete högerut. De krävde inte, som sina nordiska kollegor, att även Vänsterpartiet skulle vara med och förhandla. Nu ser vi effekterna av Löfvens tabbe, skriver Jonas Sjöstedt (V).

DEBATT. Det går en vänstervåg genom Norden. I Finland och Danmark tillträder socialdemokratiska statsministrar i nära samarbete eller samregering med vänsterpartier, gröna och liberaler. Allt tyder på att lokalvalen i Norge i september blir en tydlig framgång för vänstern. I Sverige kan Stefan Löfven och Socialdemokraterna sitta kvar vid makten efter en rekordlång regeringsbildning.

Men det finns stora skillnader mellan våra länder. I Finland och Danmark tar den ekonomiska politiken tydliga steg åt vänster, det satsas på välfärden, jämlikheten ska öka, misslyckade försök till privatiseringar omprövas. I Sverige sitter Löfven kvar, men ska genomföra högerns politik med sänkt skatt för de rikaste, nedskärningar i kommunerna, marknadshyror och attacker på anställningstryggheten.

Hur kommer det sig att Löfven misslyckas när hans danska och finska kollegor klarar av att bedriva en politik som socialdemokratiska väljare förväntar sig? En avgörande orsak är att Socialdemokraterna i våra grannländer bjöd in vänstern till nära samarbete, medan Löfven gjorde upp med Centern och Liberalerna om att utestänga oss från inflytande.

Socialdemokraterna har länge velat definiera sig som ett mittenparti och sökt samarbete högerut. De krävde inte, som sina nordiska kollegor, att även Vänsterpartiet skulle vara med och förhandla. Nu ser vi effekterna av Löfvens tabbe:

  • När Vänsterpartiet var med och gjorde budgeten genomfördes mer än 80 reformer för jämlikhet på vårt initiativ, nu har Socialdemokraterna varken kraften eller viljan att bedriva en politik för jämlikhet.
  • När Socialdemokraterna ska genomföra de borgerligas skattesänkningar för de som tjänar mest saknas pengar till skola, vård och äldreomsorg, och det blir höjd kommunalskatt för vanligt folk.
  • Socialdemokraterna riskerar en rejäl svekdebatt och tappat stöd när politiken får genomslag framöver.

Den här regeringen har inte majoritet i riksdagen. Vi kommer självklart att rösta nej till alla högerförslag som den här regeringen lägger fram. Vi kommer att använda våra mandat till att stoppa förslagen om marknadshyror och försämringar av LAS. Regeringen får välja på att dra tillbaka de förslagen eller ta ett extraval för att försöka genomföra dem. Vi kräver också att Löfven håller sitt löfte och återinför våra jämlikhetsreformer som högern tog bort.

Vi hade såklart hellre haft ett större inflytande på politiken även denna mandatperiod. Då skulle politiken se annorlunda ut, det är det vi kan se i Finland och Danmark. Den stora förloraren på att S stängde oss ute blir förstås jämlikheten i Sverige. Vi förhindrade att M och SD fick makten. Det var viktigt för den politiska utvecklingen och samhällsklimatet i Sverige. Den här regeringen går, till skillnad mot ett högerstyre, att påverka genom folkliga opinioner.

Vi kommer under mandatperioden att bygga en stark vänsteropposition. Vi kommer presentera nya reformer och en ekonomisk politik som klarar klimatet, jämlikheten och välfärden. Regeringens nedskärningar i välfärden kommer att mötas av stora protester, vi kommer att vara mitt i dem.

Vi kommer vara med och bygga upp de rörelser som stoppar förlagen om marknadshyror och försämrad anställningstrygghet. Socialdemokraterna har ställt sig på fel sida i de stora politiska konflikter som väntar de närmaste åren. Men en vänsterrörelse kan tvinga dem att ändra sig.

Det enda vänsteralternativet i svensk politik är Vänsterpartiet. Och vi kommer att växa. Det är sannolikt att det efter nästa val inte går att skapa något budgetalternativ till de blåbruna utan vår politik och våra mandat, att det inte längre går att stänga oss ute. Ett växande vänsterparti är avgörande för att vända den politiska utvecklingen.
Vi kommer att använda det inflytandet för att skapa ett jämlikare Sverige.

Jonas Sjöstedt, partiledare (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.