Det är fakta att svensk mat är bra för klimatet

Slutreplik från LRF och ICA om klimatförändringarna och maten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-07-01

Även om skog binder koldioxid, så skulle beskogning av hela Sverige, som Jonas Paulsson föreslår, få allvarliga miljömässiga konsekvenser, skriver debattörerna.

SLUTREPLIK. Jonas Paulsson kommenterar LRFs och ICAs gemensamma debattartikel i Aftonbladet den 26 juni om hur bönder och handlare tillsammans skapar ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart Sverige.

Han skriver att LRF och ICA inte bekymrar sig över fakta. Men fakta är att majoriteten av Sveriges konsumenter väljer att äta kött. Och att utsläppen från svenskt nötkött är cirka 25 procent lägre än medelproduktionen i EU, och utsläppen från produktionen i EU är cirka 60 procent lägre än den globala medelproduktionen (J.P. Lesschen etal. Animal Feed Science and Technology, 2011).

Även om skog binder koldioxid, så skulle beskogning av hela Sverige, som Jonas Paulsson föreslår, få allvarliga miljömässiga konsekvenser. Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl påpekade 27 juni i Expressen att igenväxningen av betesmarker är ett av de större hoten mot den biologiska mångfalden.

Det finns hur många fakta som helst i den här debatten. Vi nöjer oss så här och skulle aldrig komma på tanken att tala om för folk vad de ska äta. Vi är bara glada att de väljer svenskt, och om ännu fler gjorde det så skulle det vara positivt för klimatet, miljön och djurvälfärden.

Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund
Anders Svensson, vd ICA Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här