Medmänsklighet ett måste i krisen

Debattören: Just nu gror den som tussilago i vägkanten en solig vårdag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-04-02

När krisen är som värst, måste medmänskligheten vara som störst. Just nu ser vi hur medmänsklighetens uttryck gror som tussilago i vägkanten en solig vårdag. Över hela Sverige tar människor initiativ för att hjälpa till på det sätt de kan, skriver Martin Ärnlöv, Röda Korset.

DEBATT. Om vi ska klara att ta oss igenom coronakrisen krävs att hela samhällets kraft mobiliseras. Sjukvårdspersonal gör hjälteinsatser på sjukhus runt om i landet. Våra expertmyndigheter är avgörande för att kunna vägleda politiken i att fatta kloka beslut. Kommuner och landsting försöker trolla med knäna för att snabbt lösa alla problem som uppstår.

Men utan medmänsklighet och engagemang kommer vi ändå inte nå hela vägen fram. I slutändan är det människor som ska följa experternas råd, och ta eget ansvar för att skydda sig själv och sina medmänniskor.

Som en följd av coronavirusets framfart har en stor grupp i samhället rekommenderats att stanna hemma och undvika fysiska kontakter så mycket som möjligt.

Många i denna grupp behöver normalt sett ingen hjälp från sin kommun, och därför behöver vi jobba brett för att se till att nå fram till alla som behöver hjälp, oavsett om det handlar om att handla mat eller mediciner eller om det handlar om ett telefonsamtal för att bryta isoleringen.

Vi ser också hur grupper som lever utanför samhällets skyddsnät eller lever i utsatthet i vanliga fall blir än mer utsatta nu. Personer som saknar bostad eller bor väldigt trångt, grupper som har svårt att ta till sig information på svenska, unga som är i stort behov av sociala insatser som nu stänger. Det är viktigt att våra gemensamma insatser också når till dessa grupper.

När krisen är som värst, då måste medmänskligheten vara som störst. Och just nu ser vi hur medmänsklighetens uttryck gror som tussilago i vägkanten en solig vårdag. Över hela Sverige tar människor initiativ för att hjälpa till på det sätt de kan.

Röda Korset har 700 lokalföreningar runt om i hela Sverige och många av dem ställer nu om sin verksamhet för att kunna bidra i krisen. Några exempel:

  • I Lindesberg jobbar Röda Korset för fullt med att sy skyddsvisir till sjukvården av overheadblad. Sykunniga volontärer har strömmat till från hela bygden.
  • I Uppsala har Röda Korset ställt om verksamheten för att kunna nå ut riskgrupper och hjälp till med att tex handla mat eller gå ut med hunden. På kort tid har 1100 personer anmält sig.
  • I Skellefteå jobbar Röda Korset med att samordna frivilliginsatser för att hjälpa riskgrupper. 600 personer har hittills anmält intresse.
  • I Nora samarbetar Röda korset med kommunen och Ica för att hjälpa äldre och riskgrupper att kunna handla mat och annat.
  • I Vellinge står hundratals volontärer från Röda Korset och Svenska kyrkan redo att hjälpa riskgrupper i ett projekt med det passande namnet ”Handlingskraft”.

Så här ser det ut i kommun efter kommun. Medmänskligheten och viljan att bidra är enorm. På nationell nivå har Röda Korset tillsammans med Rädda Barnen, Sveriges Stadsmissioner, Riksidrottsförbundet och Svenska kyrkan och dess församlingar startat upp ett samarbete för att hjälpa kommuner att stötta äldre med bland annat matinköp och hämta mediciner. Vi samordnar helt enkelt våra volontärer runt om i landet och gör det enklare för kommunerna.

Häromdagen startade också Röda Korset en stödtelefon för att oroliga människor ska kunna ringa in och prata med någon om hur man känner, utan att behöva belasta sjukvården.

När den schweiziske affärsmannen Henry Dunant såg det enorma mänskliga lidandet efter ett stort slag i den italienska byn Solferino år 1859 föddes idén till det som skulle bli Röda Korset. En organisation för humaniteten och medmänskligheten, som står upp för mänsklig värdighet oavsett vem som drabbas.

I samma anda måste vi nu ta oss an den kris som rullar över världen. Kraftfulla politiska åtgärder, kunskap och professionalism är viktigt. Men lika viktigt är medmänskligheten människor emellan. Där kan vi alla bidra.


Martin Ärnlöv, generalsekreterare, Röda Korset


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här