Släpp signalen fri, SVT – för demokratin

Erik Fichtelius: Låt andra medier fritt återsända Almedalstalen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-07-04

Erik Fichtelius: ”Jag föreslår helt enkelt att SVT släpper signalen fri. Låt andra medier fritt återutsända den mer proffsiga produktionen i Almedalen. Så kan SVT bättre än i dag bidra till en demokratisk infrastruktur, och andra medier kan ägna resurserna åt att bredda analysen och debatten efteråt.” Stora bilden är tagen under V-ledaren Jonas Sjöstedts tal i Almedalen.

DEBATT. Nedanför Almedalens scen trängs fotograferna under partiledartalen. I dag inte bara pressfotografer, utan också många som direktsänder video till sin tidnings nyhetssajt.

Numera är det en självklarhet för varje nyhetsredaktion med självaktning att sända stora nyhetshändelser på nätet. Aftonbladet-TV, Expressen-TV, DN, Svenskan många andra tidningar direktsänder de politiska talen i Almedalen.

Det är bra. Nu kan hela folket ta del av originalet. Det bidrar till autenticitet i nyhetsförmedlingen. Det är viktigt i tider av falska nyheter och alternativa fakta. Det är inte så lätt för något troll att hitta på vad partiledaren sagt om publiken lätt har tillgång till vad som faktiskt sägs. På riktigt.

Då är det lättare för var och en att bilda sig en egen uppfattning, och förhålla sig till alla kommentarer som görs efteråt.

Så har det inte alltid varit. För snart 15 år sen var jag med och startade SVT 24, en digital kanal med just den publicistiska idén att direkt tillgängliggöra stora politiska och andra evenemang. Inte bara riksdagsdebatter och partistämmor, utan också de politiska talen i Almedalen. I dag sänder SVT Forum med stor framgång detta material i SVT 2. UR sänder ett mer utbildningsinriktat föreläsningsutbud i Kunskapskanalen.

Men då, för 15 år sen vid starten efter nyår 2002/2003 var detta en digital experimentverksamhet med små och hopskrapade resurser.

Motståndet var starkt. Det är vi journalister som ska tala om för folket vad som händer, var argumentet. Nåt så tokigt som att direktsända tal kunde man inte tänka sig. Min idé avfärdades som ”Vremja-tv” efter den sovjetiska televisionens nyhetsprogram. Det var i Ryssland, Kuba och Nordkorea som de politiska ledarna kunde få bre ut sig i timslånga, svartvita TV-tal.

Men med start sommaren 2003 direktsänds talen i Almedalen. Först bara talen, nu massvis med seminarier, presskonferenser och uppföljningar. Möjligheten för alla som inte är i Visby att ta del av det som händer, i original, tror jag är en av orsakerna till att Almedalsveckan fortsätter att väcka ett så stort intresse.

Numera är detta ingen lågkostnadsproduktion i en undanskymd digital kanal. SVT sänder med stor sändarbuss, bra ljud och tre kameror, bara på talet. Snyggt och proffsigt. TT hakar på och erbjuder en enklare två-kameraproduktion till sina abonnenter. Andra tidningar får nöja sig med en skakig sändning från en liten videokamera.

Det är hur som helst många som sänder, till gagn för demokratin.

Nu ska public service utredas inför en ny sändningstillståndsperiod. I vanlig ordning är det en kamp mellan public service och kommersiellt finansierade medier.

Stora rika SVT förstör för tidningar som kämpar för sin överlevnad, heter det.

Tänk om SVT kunde se sin roll ur ett annat, större perspektiv. Inte konkurrera med allt man gör, utan tvärtom erbjuda det som en service till alla. Det är inte med partiledartal i Almedalen som SVT kommer att vinna framtidens stora segrar.

Med den här sortens i grunden allmänt tillgängligt demokratiskt grundmaterial skulle SVT kunna vara mer generös än man är i dag.

Jag föreslår helt enkelt att SVT släpper signalen fri. Låt andra medier fritt återutsända den mer proffsiga produktionen i Almedalen. Så kan SVT bättre än i dag bidra till en demokratisk infrastruktur, och andra medier kan ägna resurserna åt att bredda analysen och debatten efteråt.

Där krävs fortfarande största möjliga mångfald!


Erik Fichtelius, journalist, tidigare politisk kommentator Aktuellt, chef för SVT 24 Direkt och VD för UR.


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.