Polis på gatorna igen – då känns det tryggt

Debattören: Ska vi vinna över kriminella så måste vi samordna samhällets insatser bättre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-04-17

Sigrun Sigurdsson, verksamhetschef på Fryshuset i Malmö: ”Fredagen den sjunde april var en fasansfull dag för hela Sverige. Ändå gav den mig som är verksam mitt i det våldsamma Malmö nytt hopp. Samma eftermiddag och inom kort efter terrordådet som skakade centrala Stockholm fylldes Malmö av poliser. ”

DEBATT. Fredagen den sjunde april var en fasansfull dag för hela Sverige. Ändå gav den mig som är verksam mitt i det våldsamma Malmö nytt hopp. Samma eftermiddag och inom kort efter terrordådet som skakade centrala Stockholm fylldes Malmö av poliser. De vandrade runt, de pratade med pensionärer, de lekte med barn, de var synliga överallt. Precis så ska det se ut i Malmö hela tiden.

Hela helgen har jag sedan sett patrullerande poliser som fortsatt att vara synliga och tillgängliga, det har inte hänt på många år. Det kändes så skönt att se dem där på gatan, kunna prata med dem, det kändes tryggt.

Den kärlek människor visade varandra i Stockholm föddes plötsligt också hos oss.

I mitt yrkesliv möter jag dagligen och sedan 15 år tillbaka de människor som utsätts för och som begår våld, alltför ofta även dödligt våld. De som överlever en skottlossning är ofta skadade för livet. Det är mitt uppdrag att skapa en förändring bland de många malmöbor, och ofta unga människor, som lever i utanförskap.

Efter det senaste mordet i stadsdelen Herrgården började jag tvivla på att vi kommer att hitta en lösning, men i dag känner jag hopp. Hopp om att vi ska vakna och arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål.

Malmö är en relativt liten stad med knappt 330 000 invånare. Låt oss jämföra med en annan stad som haft samma problem och värre problem än Malmö – New York. New York har en befolkningsmängd på 8,2 miljoner.

Båda städerna har lidit svårt av kriminalitet, båda städerna har gjort stora framsteg för att få ner antalet brott, mord inkluderat.

I New York mördades 2 262 människor 1990, 3 126 kvinnor blev våldtagna och över 100 000 rån begicks. Några år senare infördes en ny polisstrategi och brottsligheten har sedan dess minskat med nära 80 procent. Det är ett fantastiskt resultat.

Strategin gick ut på att börja lågt i den kriminella kedjan med att gripa plankare på tunnelbanan. En jourdomstol dömde dem och de visiterades, det visade sig att var femte antingen var efterlyst eller hade narkotika på sig. Var tionde var dessutom beväpnad trots stadens strikta vapenlagar. Polisen följde upp med noggrann statistik, distrikt för distrikt. Antalet poliser var avgörande men också det faktum att poliskåren så tydligt inriktade sig på att förebygga brott.

Men i Malmö konstaterade polisen i media under hösten 2016 att de numera tyvärr inte hann med småbrott längre såsom inbrott.

Om en stad som New York kan ta ett grepp om kriminalitet och utanförskap, då kan vi det i Malmö också.

Engagemang, ansvar, kvarterspoliser som arbetar med relationer, höga krav på polisledning och polisen, förebygga brott, transparens till befolkningen, ett systematiskt arbete med att få civilsamhället att ta ett steg framåt och inte dra sig tillbaka när ett brott sker. Det sista visade stockholmarna på ett fantastiskt sätt så sent som i fredags och det är en helt avgörande åtgärd för att vi ska klara av att ta oss ur en starkt nedåtgående spiral.

Ska vi vinna tillbaka Malmö ska vi bli bättre på att samordna de insatser som finns och att bjuda in civilsamhället som en del av lösningen, inte som utövare av redan tagna beslut.

Det Malmö behöver nu är en övergripande strategi samt att den exekveras, och i täten ska polisen fortsätta att gå, på gator och torg och bland oss som lever här i Malmö.


Sigrun Sigurdsson, verksamhetschef på Fryshuset i Malmö, tidigare projektledare på Arbetsförmedlingen


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.