Hjälp till – fattiga och sjuka får inte semester

Debattören: Sjukdom, fattigdom och ensamhet blir så mycket tyngre i semestertider

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-07-21

DEBATT. Att vara sjuk och behöva hantera en kropp eller ett psyke som inte samarbetar är många gånger väldigt tungt. Man kan lida av smärta eller ångest, och den ena dagen är den andra lik.

Men nu i semestertider blir en del saker tydligare – och jobbigare. Många känner sig ensamma och bortglömda. Inbjudningar till fester kommer inte längre. Man tackar kanske nej för ofta? Och inte bjuder man tillbaka.

Nu i semestertider fylls sociala medier med bilder på glas med bubblande drycker och solnedgångar, blåa hav och lyckliga människor på fester och på uteserveringar.

Då känns sjukdom, fattigdom och ensamhet så mycket tyngre.

Här kan du göra en stor skillnad. Bjud in någon du vet inte tar sig ut så ofta. Bjud ut personen till din sommarstuga under ett par dagar. Bjud på en god middag på en uteservering, en utflykt till en strand eller bara en sväng ut ur personens närområde.

Dålig ekonomi och dålig hälsa sätter ofta krokben för sjuka och får man hjälp både praktiskt och utan kostnad kan det vara skillnaden mellan att sitta isolerad eller att få komma ut.

Kanske får du ett nej på ditt erbjudande, men då ska du veta att den du frågade i alla fall fick chansen att tacka nej – och det kan också göra skillnad.

Inte sällan är det så att om du ringer en vecka i förväg så kan den du frågar inte veta hur ork och mående är den aktuella dagen. I så fall kan du säga att det är okej att lämna sent återbud. Då finns större chans att det funkar utan att oron för att inte klara det gör att man tackar nej "för säkerhets skull".

En annan möjlighet är att bjuda in sig själv. Packa en korg med något gott att äta och dricka och bjud på en fika eller middag hemma hos den som inte orkar ut. Det behöver inte vara några stora gester – men visa att du bryr dig och att du ser människan.

Sjuka föräldrar har ofta en önskan om att även deras barn ska få upplevelser på sommarlovet. Ta med barnen till den sjuka föräldern som inte kan erbjuda sina barn så mycket som den önskar. Bjud med dem på en utflykt – kanske en eller ett par lekdagar med övernattning? Allt räknas och uppskattas.

På vår Facebooksida skrev vi nyligen ett inlägg som löd så här.

Till er friska: Ni glömmer väl inte att bjuda med era långtidssjuka vänner till bad, stugor, grill och fikastunder? Det vill säga de som kan ta sig hemifrån, de andra kan du kanske besöka. Låt dem vara med på sina villkor. Dålig ekonomi och isolering blir extra tydlig så här i semestertider. Bjud in, acceptera ett nej eller en sen avbokning.

Till er sjuka:  Hur ser er sommar ut? Har ni möjlighet att komma iväg på något som inte är den vanliga "sjukvardagen”? Kan ni njuta av det lilla – ett bad, en fin solnedgång? Eller är er sjukdom för allvarlig och ekonomin för dålig för allt ovanstående?

Inlägget har nått 12 000 personer och i kommentarerna ser man att det här är ett stort problem för sjuka, ett problem som många gånger skulle bli mindre med bara en liten insats från friska.

Det är kommentarer som vittnar om en ekonomi som är lika dålig så här års som resten av året, människor som sitter fast i sin bostad för att de inte klarar att ta sig ut på egen hand. En del känner sig bortglömda av både familj och vänner. Men där finns också sjuka som stöttar och peppar varandra och erbjuder sig att hjälpa till.

Sjukdom kan vi ofta inte hindra, men dålig ekonomi är en politisk fråga som det går att åstadkomma förändring i.

Sjukdom och fattigdom tar inte semester, så hjälp en sjuk att åtminstone få en smak av semester.

Lisbeth Forsberg, solrosuppropet.se


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln