Övergrepp kan inte stoppas med en app

Debattören: Det är inte möjligt att förbinda sig till att ha sex

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-06-27

Fatta reagerar på försvarsadvokat Baharak Vaziris app Libra som ska säkerställa samtycke inför sex.

På söndag träder samtyckeslagen i kraft. Det är nu viktigare än någonsin att alla har rätt kunskap om vad samtycke innebär.

Samtidigt sprids nyheten om försvarsadvokaten Baharak Vaziris app Libra där en kan fylla i att en samtycker till sex. Syftet är att underlätta när samtyckeslagen träder i kraft och är tänkt att göra bevisning för att en samtyckt eller inte.

Vi i Fatta, som kämpat för samtyckeslagen sedan 2013, reagerar starkt på appen. Vi ser framförallt två stora, rent skadliga, problem.

För det första sprider appen direkt felaktig information. Det är inte möjligt att förbinda sig till att ha sex.

Samtycke är någonting som måste ges i direkt anslutning till samlaget och måste finnas under hela händelseförloppet. Om någon till en början vill ha sex, men sedan genom handling eller ord uttrycker att den inte vill det längre, så upphör samtycket.

Om samtycket upphör så upphör även sexet. Om den andra ändå skulle fortsätta är allt därefter ett övergrepp.

Det kan vara svårt att bedöma var exakt samtycket upphör, men det är viktigt att samtycket är något som ska gå att dra tillbaka när som helst.

En app likt Libra, där användaren ska signera för samtycke inför en sexuell handling, är därför varken anpassad för samtyckeslagen eller för samtycke i verkligheten. Att samtycka i förväg är ingenting som går att göra.

För det andra är appen nedvärderande. Inte sällan har det kommit mothugg mot en samtyckeslag i form av att det skulle krävas kontrakt. Tanken om juridiskt bindande kontrakt är ett förminskande av själva frågan.

Att raljera om kontrakt är som att förlöjliga det självklara faktum att sex är något frivilligt, och en app som erbjuder det uppfattas minst sagt som en förlängd arm av detta klassiska argument.

För att förtydliga: Fatta anser att det inte finns någon app som skulle kunna motsvara de krav som både samtyckeslagen och verkligheten ställer på samtycke vid sex. Om denna app får juridisk betydelse vilket Baharak Vazirji och Mårten Schultz, professor i civilrätt tror, kan appen komma att missbrukas mot den utsatta i de fall samtycke upphört.

Att en sådan här app sprids skadar effekten av samtyckeslagen. Utöver ett skydd för sexuellt självbestämmande är lagen till för att ha en normerande effekt, det vill säga att lagen ska bidra till att normen i samhället blir att säkerställa frivilligt deltagande från alla parter i en sexuell handling.

För att lagen ska få denna verkan krävs insatser för att alla ska förstå vad den innebär. Vi måste sprida information om att samtycke är en förutsättning för sex och det är något som måste finnas under hela händelseförloppet.

För att kunna skapa en samtyckeskultur, det vill säga ett samhälle där mellanmänskliga relationer grundas på frivillighet, respekt och ömsesidighet, måste vi ställa krav på att en ska kunna läsa av andras signaler, så väl kroppsliga som verbala.

Om vi lär oss att läsa av varandras signaler, eller vid osäkerhet åtminstone frågar, motverkar vi att övergrepp begås.

Att ens skapa en app likt Libra är ett förminskande av människors förmågor. Det är inte att tro på att människor kan läsa av signaler eller ta ansvar vid sex.

Med en samtyckeslag krävs att alla tar ansvar. Den kräver att vi alla lär oss att läsa situationer och vågar fråga. Det är absolut inget en app kan lösa. Det är något som måste ske hela tiden för att vi någonsin ska kunna nå en samtyckeskultur – ett samhälle fritt från sexuellt våld.

Olivia Björklund Dahlgren, vice ordförande på Fatta


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln