Så ska vi få bort machokulturen

Replik på byggbranschens jämställdhetskris

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-11-28

I kölvattnet av uppropet #metoo avslöjar #sistaspikenikistan att byggbranschen har stora problem med att inkludera alla. Debattören skriver att åtgärder tagits för att eftersträva nolltolerans mot sexism, diskriminering och trakasserier.

Uppropet #spikenikistan visar på en stor utmaning för byggbranschen. Alla – oavsett kön och bakgrund – ska känna sig respekterade och trygga i vår bransch. För det krävs en kraftsamling. Jag har därför kontaktat Byggnads för att se hur vi tillsammans kan gå vidare med frågan. Kan vi ta Byggnads och Byggchefernas kampanj om machokultur i byggbranschen ett steg vidare?

Flertalet av Sveriges Byggindustriers medlemsföretag tar frågan om mångfald och jämställdhet på stort allvar. De arbetar aktivt för att ta bort de trösklar som gör att byggbranschen fortfarande är mansdominerad. För att fler ska vilja och kunna stanna kvar i vår bransch. Det finns flera konkreta initiativ för att skapa en bransch där alla ska vara trygga på sin arbetsplats.

Ett konkret och väldigt vardagligt exempel är byggbodarna ute på våra byggarbetsplatser som i dag inte är anpassade för att anställda ska kunna byta om och duscha i fred. Därför har en inkluderande byggbod tagits fram. Vi ser att företag i vår bransch tar fram kläder som är anpassade för alla kroppsformer. Flera kvinnliga hantverksprogram initieras och jämställdhetsplaner integreras i det vardagliga arbetet.

Tillsammans måste vi skapa en bransch som är attraktiv, sund och säker. En bransch där alla ska känna sig välkomna och vilja stanna kvar. Vi måste arbeta för en bransch som visar att nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och sexism faktiskt betyder noll-tolerans.

På torsdag bjuder bostadsminister Peter Eriksson in till samtal om hur vi gemensamt kan samverka för att inga kvinnor ska utsättas för kränkande behandling i byggbranschen. Det välkomnar vi. Sveriges Byggindustrier och flera av våra medlemsföretag kommer naturligtvis att närvara.

Det borde inte finnas några motsättningar kring frågan om mångfald- och jämställdhet i byggbranschen. Det är avgörande framtidsfråga att säkra kompetensförsörjningen. Då måste alla – killar, tjejer, män och kvinnor i alla åldrar och oavsett bakgrund – känna sig välkomna till vår bransch. Det är vår gemensamma uppgift.


Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier

Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.