Minst en kvinna blir mördad hemma i jul

Debattörerna: Stort fokus på gängkriminalitet får inte förminska våldet mot kvinnor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-20

Gängvåldet skadar oss alla och vår tillit till samhället. Men vi får inte glömma bort de barn, kvinnor (och ibland även män) som lider i det tysta av våld i nära relationer. Det vanligaste våldet sker trots allt inte ute på gatan, skriver Helene Hellmark Knutsson och  Aida Hadzialic (S).

DEBATT. Den farligaste platsen för en kvinna är i hemmet med sin partner. Sedan 1 januari 2000 har fler än 300 kvinnor mördats av en nära anhörig. Under 2018 misshandlades 22 kvinnor till döds av sin nuvarande eller före detta partner.

Oftast finns varningssignaler långt innan en kvinna dödas. Många har sökt hjälp i vården, hos polisen, myndigheter och inom socialtjänsten, men inte fått den hjälp som krävts.

Nu ser många av oss fram emot en kommande julledighet, men för andra kan drömmen om en fridfull jul i verkligheten innebära en riktig mardröm.

Under året har det politiska samtalet till stor del handlat om gängkriminalitet och ungdomsbrottslighet som leder till öppet våld mellan unga killar på gator och torg. Det är självklart en oerhört viktig fråga att lyfta, som måste både diskuteras och hanteras.

Gängvåldet skadar oss alla och vår tillit till samhället. Men vi får inte glömma bort de barn, kvinnor (och ibland även män) som lider i det tysta av våld i nära relationer. Det vanligaste våldet sker trots allt inte ute på gatan, det sker innanför det som ska vara hemmets trygga väggar.

Det våldsamma beteendet börjar tidigt i åldrarna. En rapport av MUCF visar att våld är en närvarande och naturlig del av ungas vardag – det har normaliserats. Redan i högstadiet har var sjätte tjej blivit hotad och en tredjedel av dem har utsatts för hot flera gånger.

Var femte ungdom i åldern 16–24 har utsatts för brott av en nuvarande eller före detta partner – och unga tjejer uppger oftare att de har blivit utsatta för våld i en nära relation än kvinnor över 25 år.

Nu i jul kommer minst en kvinna dödas av sin man, pojkvän eller exman, enligt statistiken.

Tjej- och kvinnojourerna får in fler fall av våld och övergrepp mot kvinnor och barn under julen. Den ökade arbetsbelastningen innebär i sin tur att det i vissa fall kan dröja flera veckor innan utsatta kvinnor och barn får hjälp.

Vi får aldrig sluta prata om våldet som sker i hemmet. Polisen måste fortsatt få resurser till att arbeta förebyggande och förhindra att kvinnor misshandlas till döds.

Det handlar om att minska återfall och upprepad utsatthet, att ge stöd till brottsdrabbade och att ge insatser till våldsutövare. Det är också viktigt att skolorna tidigt påverkar värderingar kring våld så att våld minskar och helt upphör. Vården måste ges bättre förutsättningar för att våga fråga om och upptäcka våld. Vårdpersonal ska veta var de ska hänvisa vidare en drabbad kvinna.

Våld i nära relationer får inte tystas ner eller förminskas genom ett för stort fokus på mäns våld mot andra män i form av gängkriminalitet. Om vi inte lyfter upp den här frågan på allvar i samhällsdebatten, om vi inte bryter dom destruktiva maskulinitetsnormerna så kommer dödandet av kvinnor att fortsätta.

Nu är det snart dags för många att gå på julledighet. Var rädda om varandra, våga agera om du misstänker att någon i din närhet utsätts för våld eller kränkande behandling.


Helene Hellmark Knutsson, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län
Aida Hadzialic, regionråd & gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.