Din vårdsatsning är en rysare, Läckberg

Debattören: Del i en trend där vi får en tudelad välfärd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-02

Det är inte att undra på att sociala medier kokar av upprördhet och skarp kritik mot Läckbergs och hennes vårdentreprenör-systrars hycklande uttalanden om att värna kvinnors och barns rätt till god vård, skriver Karin Rågsjö, Vårdpolitisk talesperson (V).

DEBATT. Camilla Läckberg har gått över från deckare till rysare. Den privata vårdmottagningen ”Hedda care” som låter rika kvinnor på Östermalm gå före i vårdkön verkar inspirerad av skräckmästaren John Ajvide Lindqvist och projektet borde snarare heta ”Låt den rätta komma in”.

Det är inte att undra på att sociala medier kokar av upprördhet och skarp kritik mot Läckbergs och hennes vårdentreprenör-systrars hycklande uttalanden om att värna kvinnors och barns rätt till god vård, när vården enbart riktar sig till kvinnor som har råd att betala mellan 1 000 kronor och 2 500 för ett läkarbesök.

Projektgruppen bakom ”Hedda care”, där förutom Läckberg även pr-kvinnan Christina Saliba och läkaren Sara Löfgren ingår, har dessutom haft det dåliga omdömet att använda Hedda Anderssons namn. Hedda Andersson var en läkare som på sin tid gav vård åt de allra fattigaste kvinnorna och deras barn.

Vad kommer härnäst? Moder Teresas mottagning enbart för dig med Vård-Platinumkort? Florence Nightingale-sjukhuset – bara för dig med privat sjukförsäkring extra allt?

Läckbergs egna följare rasar mot satsningen och just att Hedda care använder fattigläkaren Hedda Anderssons namn:

”Hedda hade vänt sig i graven, utnyttja hennes namn när hennes hjärta tillhörde de som inte hade råd” skriver en följare.

Vi i Vänsterpartiet reagerar självklart också, över skenheligheten i att påstå sig företräda kvinnors och barn intressen när de flesta kvinnor och barn inte kommer kunna sätta sin fot på Hedda care.

Men riktigt obehagligt blir det när man tänker på att Hedda care är en del i en stark trend, där vi får en tudelad välfärd. Hedda care är ju inte en ensam plump i ett i övrigt fungerande vårdsystem, utan snarare en förväntat uttryck för ett system som redan fallit långt isär.

Redan i dag har ju gräddfiler öppnats för dem som har råd, cirka 660 000 svenskar har en privat sjukvårdsförsäkring och kan gå före i vårdkön till privata vårdgivare.

Det är inte förenligt med principen om vård efter behov och på lika villkor att man genom en sjukvårdsförsäkring kan komma före till bättre vårdkvalitet och tillgänglighet inom ramen för den offentligt finansierade hälso- och sjukvården.

Tvärtom har vi alltså fått ett parallellt sjukvårdssystem som innebär att patienter vars vård är offentligt finansierad och utförd missgynnas i förhållande till patienter med en sjukvårdsförsäkring. Lönsamma bolag som rekryterar personal till privatvården kan inte samtidigt arbeta heltid i den offentliga vården. Minskar antalet patienter i offentligt utförda vårdenheter minskar också enhetens budget.

För oss i Vänsterpartiet är det helt avgörande att vård ges efter behov och inte efter vilken kö du står i.

Sjukast först måste gälla. Inte rikast först. 

Och vi håller med de skribenter som anser att mångmiljonären Läckberg skulle göra den svenska vården en större tjänst genom ett mer omfördelande skattesystem som tillför den offentliga vården nödvändiga resurser, som alla får ta del av.

Vi tror också att fattigläkaren, den äkta Hedda Andersson, skulle hålla med.


Karin Rågsjö, Vårdpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.