ÅSIKT

Moderaternas nya slogan är en bluff

Peter Hultqvist: ”Lika för alla” betyder inget annat än traditionell högerpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Thomas Johansson
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lanserade partiets nya slogan under Moderaternas Sverigemöte i Göteborg. Men kampanjen är en bluff, skriver Socialdemokraternas Peter Hultqvist.

DEBATT. Moderaternas nya kampanjslogan ”Lika för alla” är en bluff! Det är lika bra att få det sagt på en gång med en ”tydlig och brutal uppriktighet”, för att använda Ulf Kristerssons egna ord från det senaste moderat-mötet.

I början på mars föreslog samme Kristersson en skattesänkning som ger en person med en månadslön på 120 000 kronor sänkt skatt med 9 000 kronor per månad. Tjänar man 50 000 handlar det om 500 kronor i skattesänkning. Den som tjänar 30 000 kronor får noll kronor.

”Lika för alla” skorrar ur detta perspektiv falskt. ”Åt den som har ska vara givet” stämmer i stället tydligt med hur Moderaterna ser på fördelningspolitiken.

Det falska budskapet avslöjas också brutalt när man granskar hur moderat politik slår mot pensionärerna. Moderaterna vill ha ett ”jobbskatteavdrag” som kostar 22 miljarder. Det kommer att öka skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare från inkomster på 14 000 kronor per månad. Att betala skatt efter ålder är en unikt negativ uppfinning som den förra högerregeringen drev igenom och vars linje Moderaterna nu vill fortsätta.

”Lika för alla” skorrar även ur detta perspektiv falskt.

Visst, självklart ska rättigheter, skyldigheter och möjligheter som det uttrycks vara lika för alla. Det är ungefär lika självklart som att svensk lag gäller i Sverige.

Men den moderata sloganen blir falsk eftersom människors olika levnadsbetingelser och bakgrunder kräver starka samhällsinsatser för att i verkligheten skapa utvecklingsmöjligheter för alla.

Det behövs ett system som omfördelar från de som är starka och friska till de som är sjuka och svaga. I sin tur kräver det att de som tjänar mest betalar mer skatt för att de som tjänar mindre också ska ha en fungerande välfärd. För det parti som menar allvar kan inte stora skattesänkningar för de som har de högsta inkomsterna vara rimliga. Moderaterna menar inte allvar!

För att i verkligheten skapa likvärdiga förutsättningar för alla så krävs ett starkt samhälle som också förmår att omfördela inkomsterna. Annars kommer inte mer resurser i vården, ökad personal i skolan, fungerande vuxenutbildning, starkare skyddsnät om man blir sjuk eller arbetslös att infrias.

Jag vill vara övertydlig på den punkten: Välfärden går inte att förena med stora orättfärdigt fördelade skattesänkningar.

Självklart kan det tyckas vara smart att genom nya slogan försöka skapa förvirring. Det är ju så fake-news och desinformation byggs upp. Men det är då viktig att detta avslöjas och blir bemött. Den möjligheten ger demokratin.

Så jag förbehåller mig rätten att konstatera att Moderaternas kampanj ”lika för alla” är en bluff som i vanlig ordning döljer traditionell högerpolitik.


Peter Hultqvist (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM