Barnpeng och valfrihet bättre än till nattis

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-09-12

Framöver ska man kunna ha sina barn på dagis även på natten. Först gick Stockholms finansborgarråd ut och lovade ”nattis”, nattöppna förskolor, och nu har regeringen lovat 108,5 miljoner i kommunalt stöd till just detta. Det handlar alltså om förskolor som både har barnen när föräldrarna arbetar och när de sedan på dagen ska sova ikapp. Dubbel barnomsorg.

Ingen verkar riktigt veta exakt hur många som faktiskt efterfrågar detta eller hur det ska avgöras vem som har störst behov. Vem ska få tillgång till alla dessa nya platser på nattis?

I ett inslag i ABC nyligen framträdde till exempel ett ungt läkarpar där kvinnan valt bort jourer under graviditet och mammaledighet, men nu tänkte börja igen och då lät ju nattis som en bra idé. Så två läkarlöner ska dessutom ha dubbelt så mycket barnomsorg? Lite grann undrar jag varför de till exempel inte kan använda sitt jobbskatteavdrag och RUT för att anlita barnvakt de gångerna de båda råkar jobba natt, om det nu är helt omöjligt att synka två läkares scheman.

Här är alltså dilemmat. Dagis kostar i runda slängar 120 000 kronor per barn och år i verklig kostnad. Det subventioneras sedan av kommunen så att föräldrar bara behöver betala ca 10 procent av detta. Nattis kan kosta dubbelt så mycket. Och det ska alltså vissa människor nu få tycker regeringen. Med hänvisning till arbetslinjen, folk jobbar mer på obekväma tider.

Men vänta nu. Om det nu är så att olika personer har olika behov av barnomsorg, verkar det då inte enklare att ge alla människor hela subventionen som en ”barnpeng” och välja barnomsorg själv? Vi slipper dyra undantag, godtycklig bedömning och dagens oflexibla system och alla familjer kan välja det som passar dem, deras jobb och deras liv bäst. De allra flesta kommer säkert ändå välja vanlig förskola men andra kommer kunna välja att farmor slutar jobba och tar hand om barnen istället, dela på en heltidsanställd barnflicka med en granne, själva gå ner i arbetstid, avstå från att jobba själva en period eller ha barnen på

nattis ibland.

Regeringen har helt rätt i att arbetslivet idag ser annorlunda ut än för 20 år sedan. Varför har vi då ett system som är ännu mer uråldrigt? Låt folk få välja själva.

Rebecca Weidmo Uvell

Följ ämnen i artikeln