S satsar på rika män – vi satsar på barnen

Ulla Andersson (V): I vår plan är de ekonomiskt utsatta i fokus

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-03

Socialdemokraterna har prioriterat skattesänkningar före välfärdens finansiering och därför sker nu neddragningar i kommunerna som slår mot barnen. I statsbudgeten har de bland annat tagit bort avgiftsfria simskolor för landets 6-åringar och avgiftsfria lovaktiviteter, skriver Ulla Andersson (V).

DEBATT. Vänsterpartiets höstbudget fokuserar på att göra Sverige jämlikt igen. I dag lägger vi fram vår plan för ett jämlikare Sverige som tar ett helhetsgrepp på de växande klyftorna. I den är reformer för barn och unga en självklar del, därför presenterar vi ett antal reformer som riktar sig särskilt till dem.

Under de senaste decennierna har ojämlikheten i samhället ökat. Den ekonomiska eliten har fått det allt bättre i Sverige. Samtidigt har skattesystemets omfördelning kraftigt försämrats. Den relativa fattigdomen har fördubblats på mindre än tio år.

I det läget lägger Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna en budget som gynnar rika män i Djursholm och Danderyd. De med inkomster på över 60  000 kronor i månaden får till exempel ännu mer pengar att vältra sig i när värnskatten tas bort nästa år.

Socialdemokraterna har prioriterat skattesänkningar före välfärdens finansiering och därför sker nu neddragningar i kommunerna som slår mot barnen. I statsbudgeten har de bland annat tagit bort avgiftsfria simskolor för landets sexåringar och avgiftsfria lovaktiviteter. Reformer som Vänsterpartiet drev igenom förra mandatperioden. Det gör Socialdemokraterna samtidigt som 186 000 barn beräknas leva i ekonomisk utsatthet.

Det är tydligt att Socialdemokraterna inte längre för en politik som minskar ojämlikheten i samhället. De har blivit ett parti för de välbeställda.

Men Vänsterpartiet har andra prioriteringar. I dag har vi ett skattesystem som är riggat för de rikaste. Vänsterpartiet vill använda skattesystemet för att omfördela och förändra maktförhållandena i samhället. Det vi gemensamt producerar, bygger upp och investerar ska komma fler till del, inte bara några få. Det är bara tillsammans vi kan lösa de akuta utmaningar vi står inför.

Vi behöver ställa om hela samhället så vi klarar klimatkrisen. Vi måste möta klimatförändringarna med lagändringar och gemensamma investeringar i till exempel utbyggd, billigare och mer tillgänglig kollektivtrafik, det behövs en reell grön omställning. Vi behöver bygga en välfärd där behoven tillåts styra.

I vår jämlikhetsplan är de ekonomiskt mest utsatta i fokus. Till skillnad från Socialdemokraterna satsar vi även på barnen i vår budget, i stället för rika män.

Vänsterpartiet tycker att alla barn och unga, oavsett om föräldrarna har mycket eller lite pengar, ska ha möjlighet att leva ett fullvärdigt liv. Därför presenterar vi i dag ett omfattande barn- och ungdomspaket med satsningar på:

  • Mer resurser till barnen i lågstadiet. De ska ha goda förutsättningar att få bra stöd i sitt lärande och sin utveckling.
  • Vi vill satsa på förskolan och fritidshemmen. Pengarna kan gå till att öka personaltätheten, mindre gruppstorlekar, fortbildning för personalen eller till bättre lokaler.
  • Avgiftsfri idrottsskola för alla barn mellan 6 och 12 år.
  • Avgiftsfri simskola för sexåringar.
  • Avgiftsfria lovaktiviteter för skolelever mellan 6 och 15 år.
  • Avgiftsfri kulturskola.
  • Investerings- och upprustningsstöd till idrottsanläggningar. Idrott är en självklar del i många barns och ungas liv men idag räcker inte idrottshallarna räcker inte till och en del är i dåligt skick.
  • ”Hållbara skolmatslyftet”. Vi satsar för att fler skolor ska kunna ha egna skolkök med egen matlagning på skolan. Pengarna ska även kunna gå till inköp av lokalodlad och kravmärkt mat.
  • Barnombud i varje kommun.

Barnpaketet landar på sammanlagt 4,6 miljarder kronor och ingår i Vänsterpartiets jämlikhetsplan och höstbudget. I vår budgetmotion ”En plan för jämlikhet och grön omställning” är barns villkor en självklar del.

Vi vet att ekonomisk jämlikhet är bra för ett lands utveckling. I jämlika samhällen är hälsan bättre, tryggheten större, den ekonomiska utvecklingen bättre och skolresultat och kreativitet påverkas positivt. Även jämställdheten mellan kvinnor och män har kommit längre.

Det är dags att göra Sverige till världens mest jämlika land igen.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln