Porta sexförbrytare från alla festivaler

Debattören: Ingen lösning att stänga evenemang för att hindra män att våldföra sig på kvinnor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-07-02

Christer Nylander (L): ”Det är ingen långsiktig lösning att festivaler stänger för att hindra män att våldföra sig på kvinnor. Straffen måste skärpas och man bör överväga en möjlighet att porta dömda sexualförbrytare från musikfestivaler. Det får vara nog nu. ”

DEBATT. Bråvalla väljer efter flertalet allvarlig sexbrott att ställa in festivalen 2018. Det är ingen långsiktig lösning att festivaler stänger för att hindra män att våldföra sig på kvinnor.

Straffen måste skärpas och man bör överväga en möjlighet att porta dömda sexualförbrytare från musikfestivaler. Det får vara nog nu.  

Förra sommarens festivalfiasko med ett stort antal rapporterade våldtäkter och sexuella övergrepp fortsätter. För några veckor sedan skrev jag en debattartikel där jag utöver att fördöma brotten krävde att arrangörer för festivaler ska ta sitt ansvar, och att de inte ska tillåtas att arrangera festivaler om de inte kan garantera alla besökares säkerhet.

Från den populära Bråvallafestivalen i Norrköping har nu inte mindre än 22 sexuella ofredanden anmälts. Bland de misstänkta finns en funktionär som varit betydligt mer närgången vid visitering än vad som är riktigt.

Arrangörerna har under festivalens sista dag gått ut med att de på grund av problemen kommer att ställa in festivalen 2018. Bråvalla har tidigare haft problem med sexuella övergrepp och tog efter 2016 års festival upp ett samarbete med kommunen och RFSL för att förhindra brott. Uppenbarligen har insatserna inte varit tillräckliga. Det är tråkigt att festivalen inte kan genomföras, men mycket bra att man tar problemen på allra största allvar och avstår från att arrangera en tillställning där besökarnas säkerhet inte kan tryggas.

Beskedet är dock i grunden en riktigt sorglig nyhet. Att stänga musikfestivaler för att förhindra att brott begås får inte vara den långsiktiga lösningen. Då vinner de rötägg som våldtar och tafsar.

Det är ett misslyckande att några få personers oacceptabla beteende ska kränka så många individers, framförallt kvinnors, frihet. Vi måste ha ett samhälle där en musikfestival kan arrangeras utan att övergrepp begås. Tjejers och kvinnors plats i det offentliga rummet får aldrig ifrågasättas eller begränsas. Börjar man stänga festivaler för att det sker våldtäkter, låter man våldtäktsmän sätta agendan.

Arbetet för att förhindra sexövergrepp måste ske på många fronter. Dels så är det viktigt att festivalerna själva arbetar ännu hårdare, både före och under festivalen.

Funktionärer och ordningsvakter ska finnas på plats och ta ett stort ansvar för att skapa en trygg atmosfär. Dessa ska självklart vara ordentligt utbildade i att identifiera och ingripa i situationer när övergrepp pågår.

Att en person nu misstänks för sexuellt ofredande vid visitering visar på att tydliga screeningprocesser behövs för de som anställs. Skola, föräldrar och samhälle måste markera tydligt mot sexistiskt beteende och negativ gruppdynamik bland killar. Det handlar om förebyggande arbete för att se till att ingen kille blir våldtäktsman. Sexualundervisning, goda manliga förebilder, fler måste säga ifrån när brott begås och tydliga jämställda värderingar ska vara samhällets linje. 

Vi har alla ett ansvar att motarbeta de värderingar som gör att män tafsar och begår sexuella övergrepp, men ytterst ligger ansvaret självklart på individen. Oavsett insatser från samhälle och omgivning så är det den enskilde förbrytaren som är fullt ansvarig för sina brott och som måste förändra sitt beteende. Därför är det också viktigt att vi riktar insatser just mot förövarna.

Straffen måste skärpas så att påföljden blir mer kännbar och preskriptionstiden förlängs. Tillstånd för kameraövervakning måste förenklas. Dömda sexförbrytare borde inte släppas in på en musikfestival, precis som att våldsamma huliganer portas från fotbollsmatcher.

En modell med inspiration från fotbollens värld borde övervägas för musikfestivaler och andra tillställningar med stora folksamlingar. 

Det ska vara förövarnas frihet som begränsas, deras plats i det offentliga rummet som tas ifrån dem – aldrig tvärtom.

Festivaler borde inte stängas, våldtäktsmän och tafsare borde stängas ute. 


Christer Nylander, gruppledare (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.