Aktivismen får inte avgöra i migrationen

Replik från Arin Karapet om amnesti för ensamkommande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-02-19 | Publicerad 2020-02-17

Skada uppstår när tillräckligt många svaga politiker viker sig platta för aktivisternas krav och inte längre orkar stå upp för att ett nej är ett nej. Gymnasielagen är ett levande bevis på det. Ett till bevis är det faktum att vi ens diskuterar amnesti, skriver Arin Karapet, riksdagsledamot (M)

REPLIK. Problemet med den amnestiretorik som organisationen ”Håll ihop Sverige – Flyktingamnesti för de ensamkommande” driver är att den bygger på en naiv syn.

Det är enkelt för en organisation som inte behöver ta ansvar för sina orimliga krav att ropa efter en amnesti. Att ge permanent uppehållstillstånd till alla ensamkommande ungdomar som varit här i mer än ett år underminerar Sveriges reglerade invandring. Det är direkt skadligt för systemets legalitet.

När jag träffar Migrationsverket och gränspolisen förklarar de hur deras arbete med att verkställa utvisningar försvåras av att ett nej i praktiken inte är ett nej. Det har också Delegationen för migrationsstudier (Delmi) bekräftat i en ny rapport.

Skada uppstår när tillräckligt många svaga politiker viker sig platta för aktivisternas krav och inte längre orkar stå upp för att ett nej är ett nej. Gymnasielagen är ett levande bevis på det. Ett till bevis är det faktum att vi ens diskuterar amnesti.

Politiken måste därför vara tydlig: Uppfyll kraven för uppehållstillstånd i Sverige eller bli utvisad och lämna landet. Ett ja ska vara ett ja. Och ett nej ska vara ett nej.

Ett uppehållstillstånd betyder mer än att man får bo i Sverige. Det innebär att du får direkt tillgång till hela vårt välfärdsystem. Sverige kan inte hjälpa alla och måste därför vara restriktiv så att de med skyddsbehov får en fristad i Sverige.

Sedan jag blev riksdagsledamot får jag ofta mail som uppmanar mig att rösta för en amnesti. Men var är ropen och demonstrationerna för att visa stöd till de yazidiska kvinnorna som IS tog som slavar? Vem stöttar den våldtagna eritreanska kvinnan som jag träffade i ett tunisiskt flyktingläger?

Sverige ska ge skydd till dem som behöver det mest. Det ska vara strikta, rimliga och förutsägbara regelverk – inte aktivismen – som avgör vem som får stanna i Sverige eller inte. Så får vi en långsiktigt hållbar invandringspolitik.

Jag står upp för den reglerade invandringen och är därför emot fler undantag för vissa grupper.


Arin Karapet, riksdagsledamot (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här