Skyll inte din politik för rika på oss, Annie Lööf

Slutreplik från Jonas Sjöstedt om bristerna i välfärden

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: TT
Det blir märkligt när Annie Lööf skyller sin egen politik på Vänsterpartiet. Det är nu besluten om nedskärningar och skattesänkningar för rika män kommer, skriver Jonas Sjöstedt.

SLUTREPLIK. Annie Lööf kallar mig slängigt för vänsterpopulist. Det gör mig inget, jag tror på vänsterpolitik och det är populärt. Jag tror på en politik som går ihop och som stärker jämlikheten i samhället.

Under den förra mandatperioden förhandlade Vänsterpartiet med Socialdemokraterna om budgeten. Vi drev igenom över 80 jämlikhetsreformer som gjorde stor skillnad i människors liv. Utan oss vid förhandlingsbordet hade budgeten varit mer lik den Annie Lööf är med och förhandlar om idag.

Därför blir det märkligt när Annie Lööf skyller sin egen politik på Vänsterpartiet. För nu kommer besluten om nedskärningar, skattesänkningar för rika män i storstäderna och borttagna vänsterreformer.

Det är Centerpartiet som är motorn i Januarigängets och socialdemokraternas politik för de allra rikaste. Priset betalas med sämre välfärd och höjd skatt i kommuner och regioner.

Annie Lööf skriver att Vänsterpartiet under den förra mandatperioden inte satte press på regeringen för att stärka LSS. Sanningen är att vi har varit en av de starkaste krafterna för att rädda assistansen, både under den förra S-regeringen som under alliansregeringen då Centerpartiet styrde.

Det som finns med januariavtalet är en lagändring om andning och sondmatning som alla partier redan kommit överens om. Det är bra men inte tillräckligt.
Men det behövs mycket mer för att rädda LSS och hela välfärden. 

Om vi ska klara det måste de allra rikaste börja bidra mer. Då får vi en ekonomi för alla, inte bara några få.


Jonas Sjöstedtpartiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Så här skriver du en debattartikel 00:34
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM