Vi vill se Erik Ullenhag som ny partiledare

L-politiker: Vårt parti måste stå upp för de liberala värderingarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-04-11

Erik Ullenhags omvittnat positiva och samlande ledarskap är något Liberalerna behöver, skriver debattörerna. Bilden är ett montage.

DEBATT. Liberalerna står inför ett avgörande vägskäl när vi nu ska välja partiledare. Liberala grundvärderingar om frihet och mänskliga rättigheter hotas i hela världen. Det är lätt att nedslås och det finns många utmaningar i vårt samhälle, men vi ledande liberala kommunpolitiker är övertygade om att liberalismen och Liberalerna behövs mer än någonsin.

Just därför är det så viktigt att vi får ett positivt ledarskap, som visar på framtidstro och optimism. Ett ledarskap som svarar på det människor frågar efter och som gör det på ett sätt som alla förstår.

Som kommunpolitiker får vi ofta ta del av människors vardag och problem. Vi har örat mot marken och hör vad som efterfrågas. Det här är våra förväntningar på framtidens ledarskap för Liberalerna.

För det första, ideologin – Liberalernas existensberättigande ligger i att vi tar strid för de liberala värderingarna och det liberala samhället, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet.

Europas nationalistiska högerpopulism representeras i Sverige av Sverigedemokraterna (vars idéarv och program står mycket långt från de flesta svenskars värderingar).

Nästa partiledare för Liberalerna måste vara tydlig i ställningstagandet mot denna nationalistiska högerpopulism och mot samverkan eller samarbete med Sverigedemokraterna.

För det andra, sakpolitiken – Liberalerna har en bra och genomarbetad politik. I valrörelsen framgick t ex att vi har den bästa miljöpolitiken i Alliansen enligt miljöorganisationer, den bästa hbtq-politiken enligt hbtq-organisationer – och den bästa skolpolitiken enligt väljarna.

Vi ska naturligtvis hålla fast vid våra styrkor, men vi ska också bredda vår sakpolitiska profil. I kommunerna ser vi inte minst behovet av att lyfta de socialpolitiska frågorna i vid bemärkelse.

Sjukvården, som angår alla och gång på gång prioriteras högst av alla frågor av väljarna. Men också skyddsnäten som måste vara starka då krisen drabbar och livet sviker.

Ett område som är lätt att glömma bort men som är grundläggande i ett demokratiskt samhälle är kultur- och mediepolitiken – ytterst handlar det om den mångfald och yttrandefrihet som vi idag tar för givet men som hotas av mörka krafter. Vi får inte heller tappa bort de alltid aktuella jämställdhetsfrågorna och där har vi ett stolt arv att förvalta.

Allt detta är vad socialliberalism handlar om.

För det tredje, organisationen – Liberalerna består av individer med ett enormt engagemang och bred kompetens. Vi måste få ta plats, synas – och samtidigt kunna ta ett ansvar för partiets och politikens framtid.

Vår framtida partiledare kan inte förväntas vara en ensam frälsare. Hen måste bygga ett team och stå fast förankrad i vad partiets medlemmar och företrädare står för – och omvänt kunna känna ett stöd i partiorganisationen.

Alla vi liberaler har starka viljor och röster – vi måste också bli bättre på att tillsammans föra fram den liberala politik vi enats om.

Finns det någon som kan leva upp till dessa förväntningar? Ja, för oss framstår Erik Ullenhag som starkast av de namn som nämns.

Han har en lång erfarenhet inom politiken på olika positioner men också med en yrkeskarriär i bagaget. Erik Ullenhags omvittnat positiva och samlande ledarskap är något Liberalerna behöver. Han är en god lyssnare och många vittnar om hans förmåga att möta både medlemmar och väljare.

Vi är övertygade om att Erik Ullenhag kan navigera ideologiskt och principiellt i ett komplicerat politiskt landskap och vi hoppas därför att Erik Ullenhag ställer upp som partiledarkandidat.


Rasmus Jonlund, ordförande Kungsholmens stadsdelsnämnd Stockholm (L)
Marianne Damström Gereben, gruppledare, skolkommunalråd Solna (L)
Peter Edholm, vice gruppledare, kultur- och fritidskommunalråd Solna (L)
Lars Johansson, kommunalråd Botkyrka (L)
Moa Rasmusson, kommunalråd Sollentuna (L)
Göran Hellmalm, gruppledare Ekerö (L)
Daniel Forslund, biträdande regionråd Region Stockholm (L)
Jan Jönsson, socialborgarråd Stockholm (L)
Amelie Tarschys Ingre, kommunalråd Lidingö (L)
Daniel Adborn, kommunalråd Nynäshamn (L)
Metin Hawsho, gruppledare Södertälje (L)
Anne-Lie Elfvén, gruppledare SDN Södermalm (L)
Christoffer Jönsson, gruppledare SDN Hässelby-Vällingby (L)
Jessica Sjönell, gruppledare SDN Skarpnäck (L)
Åsa Nilsson Söderström, gruppledare SDN Spånga-Tensta (L)
Abit Dundar, ordförande SDN Hägersten-Liljeholmen (L)
Martin Vallas, gruppledare SDN Skärholmen (L)
Pernilla Enebrink, gruppledare SDN Älvsjö (L)
Mats Hasselgren, gruppledare SDN Östermalm, f d kommunalråd Täby (L)
Asi Rebbati, gruppledare SDN Rinkeby-Kista (L)
Charlotta Schenholm, ordförande Liberala kvinnor Stockholms län (L)
Anna Starbrink, regionråd Region Stockholm (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.