Kan bara snuskgubbar vara förövare?

Caroline Engvall: Att kvinnor utnyttjar barn blir allt vanligare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-04-30

Vi alla behöver vara medvetna om att sexualbrottslingar kan se ut som vem som helst. De kan vara unga, gamla, välklädda eller nerklädda – och de kan vara både män och kvinnor, skriver Caroline Engvall.

DEBATT Vem tänker du kan vara en sexualförbrytare? En affärsman på genomresa? En ensamvarg? En ”liten, otäck snuskgubbe?”

I går påbörjas huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt mot två kvinnor som misstänks ha varit del av ett svenskt pedofilnätverk. Kvinnorna misstänks ha varit så kallade ”producenter” av övergreppsbilder och -filmer på beställning av andra.
Kvinnorna åtalas för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och har fotograferat barn i deras absoluta närhet.

Internationellt sett blir fenomenet – att kvinnor utnyttjar barn – allt vanligare. I fattiga länder förekommer det att kvinnor gör det för att tjäna pengar till sitt uppehälle. ”Kunderna” finns över hela världen.

Den sorgliga trenden är tydlig, också här i Sverige. ECPAT Sveriges senaste rapport ”Sexuell exploatering av barn på internet” syns flera tydliga tendenser gällande övergreppsmaterial på barn på nätet, bland annat att kvinnliga förövare har dykt upp allt oftare de senaste 18 månaderna.

Som samhälle har vi ibland svårt att tro att kvinnor begår sexuella övergrepp på barn, kanske för att vi ser kvinnor som beskyddande modersgestalter. Följden kan bli att kvinnliga förövare blir osynliga i varje instans.

I dag finns dock en ökad medvetenhet bland utredare, att se bortom stereotyper. I dag ser polisen allt fler fall där kvinnor aktivt deltar i övergreppen, och också en del fall där kvinnliga förövare agerar helt själva. Kvinnor hör dock fortfarande till en mycket liten andel av fallen, en överväldigande majoritet av förövarna är män - men vi alla behöver vara medvetna om att sexualbrottslingar kan se ut som vem som helst. De kan vara unga, gamla, välklädda eller nerklädda – och de kan vara både män och kvinnor.

Detta behöver vi veta om, för att kunna tro på de barn som signalerar och berättar om övergrepp. Riskerna med fördomarna om att kvinnor inte begår övergrepp kan få till följd att de barn som utsätts inte upptäcks, berättar, eller får rätt hjälp.
Exploatering av barn sker här i Sverige, nära oss, och vi får inte blunda för det ofattbara.

Därför är det angeläget med ökade resurser till polisens arbete att identifiera de barn som utsätts för övergrepp on- och offline. Dokumenterade sexuella övergrepp (så kallad ”barnpornografi”) föreställer riktiga barn och händelser (och du som stöter på en sådan bild bör polisanmäla).

Forskningen behöver också bidra till mer kunskap om kvinnliga förövare och brottsoffer. Genom den kan förhoppningsvis fler av brotten upptäckas och rätt stöd och vård kan ges till de barn som utsätts för sexuella övergrepp.

Caroline Engvall, journalist, föreläsare och författare, specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet