Det är ni politiker som sviker kvinnorna, KD

Replik från undersköterska om elitfeminism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-08-30

Jag vet hur det ser ut i dag och blir orolig för att jag ska tvingas gå ned i tid och därmed förlora både i lön och pension. Det kan aldrig vara feministiskt att driva skattesänkningar framför en bättre välfärd, skriver debattören.

REPLIK. Ebba Busch Thor skriver på Aftonbladet Debatt att Sverige behöver ”en ny feminism som tar avstamp i de problem som kvinnor möter i sin vardag”. Där är vi helt eniga. Hundratusentals medlemmar i Kommunal kämpar varje dag med att lyfta problem de möter i sin vardag. Ta undersköterskorna Marie och Jenny som exempel. De startade undersköterskeupproret och borde verkligen hyllas.

Ska man säga något om kvinnors vardag måste man förstå hur det ser ut i verkligheten. Jag vet. På mitt äldreboende jobbar vi delade turer, dagar, kvällar, nätter och helger, året om och dygnet runt. Varje dag i veckan. Vi tacklar underbemanningen och betalar priset med vår hälsa. Och priset är högt. Kvinnor med jobb som mitt är mest sjukskrivna av alla anställda på arbetsmarknaden, och värst är det på äldreboenden.

Kraven på oss i personalen är för höga och resurserna är för små. Det har till och med Arbetsmiljöverket slagit fast. Av deras hemsida framgår att äldreboenden är landets sjukaste arbetsplatser. Sjukfallen är nästan dubbelt så många som på övriga arbetsmarknaden. Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av äldreomsorgen som inleddes 2017 har hittills resulterat i 3 500 krav på åtgärder efter 1 200 besök hos 150 arbetsgivare.

Ebba Busch Thor pekar ut en grupp som hon kallar ”elitfeministerna” som hotet mot en feministisk politik. Men det är inte nya feministiska teorier som gör medlemmarna i Kommunal sjuka. Det är inte ”elitfeministerna” som i alla dessa år sparat på vård och omsorg och undervärderat medlemmarnas arbete. Det är inte ”elitfeministerna” som har försämrat sjukförsäkringssystemet och tvingat sjuka tillbaka till jobbet.

Det är faktiskt politiker som du själv, Ebba Busch Thor, som bidragit till att skapa den verklighet vi ser. Stramare kommunbudgetar, den stressiga minutstyrningen och stora skattesänkningar har försämrat förutsättningarna för en rimlig arbetsmiljö. I längden drabbas inte bara personalen – också möjligheten att ge våra äldre en värdig omsorg hotas.

Vad äldreomsorgen behöver är stora generella resurstillskott i miljardklassen så att fler kan anställas. Inte tomma utspel av populistiska politiker. Vad som krävs för kommande år är att alla politiker, i riksdagen såväl som i kommuner, förstår äldreomsorgens stora behov och tillskjuter resurser.

Jag och många av mina kollegor trivs fantastiskt bra med vårt yrkesval. Men det är ramarna som politiken sätter för oss undersköterskor och vårdbiträden som i slutändan avgör våra möjligheter att kunna må bra på arbetet och orka jobba kvar.

Jag vet hur det ser ut i dag och blir orolig för att jag ska tvingas gå ned i tid och därmed förlora både i lön och pension. Det kan aldrig vara feministiskt att driva skattesänkningar framför en bättre välfärd.

Våga satsa på anställda inom vård och omsorg. Det är feministisk politik.

Maria Amnebrand, undersköterska och arbetsplatsombud för Kommunal i Kolbäcksdalen, Surahammar 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här