Våldet har trappats upp efter Utøya

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-07-22

SMFR: När diskussionsklimatet mot muslimer hårdnar ökar även våldet

Utøya.

Idag är det exakt två år sedan Skandinaviens värsta terrorist i modern tid genomförde två grymma terrordåd där 77 personer mördades och över 300 personer skadades.  De flesta var politiskt nyfikna eller aktiva ungdomar som just därför blev måltavlor för terroristen. 

Attentatsmannen drevs av ett hat mot muslimer och mot dem han ansåg lierade med muslimer.

Efter Utöya har våldet mot muslimer stegrats. I England har flera sprängdåd mot moskéer utförts. I Tyskland sköt polisen en muslimsk man i en rättssal när han försökte skydda sin fru, Marwa, från att bli knivhuggen av någon som delade Breiviks antimuslimska idéer.

Alltfler kvinnor som bär sjal vittnar om trakasserier och våld mot dem inom kollektivtrafiken, på arbetsplatser och allmänna platser. Detta är inte några enskilda händelser utan en plågsam verklighet för många. Nyligen misshandlades en gravid muslimsk kvinna i Frankrike så att hon förlorade sitt barn.

Fyra av tio moskeér, nästan varannan, i Sverige, har utsatts för olika former av attacker, hot eller trakasserier. Händelserna har det gemensamt att de utgår från rent och skärt hat mot muslimer - men samtliga har dessa händelser har också det gemensamt att de passerade utan någon större mediabevakning i Sverige.

Bakom våldet finns ett diskussionsklimat som blir allt råare. Runtom i Europa växer de uttalat antimuslimska partierna. I Sverige sitter en av de mest tongivande på den antimuslimska arenan i Europa som riksdagsledamot – Kent Ekeroth (SD).

Vi måste ta tillbaka samhällsdebatten och lyfta upp och diskutera problemet med antimuslimismen. Våldet får inte passera obemärkt och tillåtas att stegras.

Här vilar ett tungt ansvar på regeringen. Det behövs en utredning av den antimuslimska scenen. Men det behövs också konkreta aktioner. Forskning och exempel från andra länder visar att den svenska traditionen av folkbildning är viktig när det handlar om attitydförändringar. Här finns enorma resurser i Sveriges rika organisationsliv, men det behöver mer riktade ekonomiska resurser kopplat till rasism och antimuslimism.

Regeringen har ett ansvar att skydda alla sina medborgare. Det ansvaret måste varje seriös politiker ta. Signalerna har varit tydliga både innan och definitivt efter Breivik basunerade ut rörelsens tankar till omvärlden.

Låt oss nu göra om och göra rätt. Två år efter terrordådet i Norge så kan vi fortfarande lyfta upp de frågor som aldrig ställdes och ta de diskussioner som aldrig påbörjades.

Yasri Khan

Förbundsordförande, Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa

Anna Waara

Pressekreterare, Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa