Nej, politiker ska inte styra över ledigheten

Replik på Nasra Alis debatt om att utvidga den lagstadgade semestern med en vecka

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-06-26

Genrebild.

REPLIK. Enligt S-studenters ordförande Nasra Ali bör den lagstadgade semestern utvidgas med ytterligare en vecka. Det innebär mindre flexibilitet på arbetsmarknaden och mindre pengar i plånboken.

Det är i dag olagligt att förhandla bort sin lagstadgade ledighet mot andra villkor. Människor med ett hårt arbete får alltså inte byta sina fem semesterveckor mot arbetstidsförkortning och småbarnsföräldrar får inte möjlighet att förhandla bort sin ledighet mot mer tid med familjen på vardagarna. Nu vill S-studenter utöka statens makt över ledigheten. Anställda kommer därmed gå miste om ytterligare en veckas lön.

Den påtvingade ledigheten innebär nämligen ett betydande inkomstbortfall. För den som tjänar 30 000 kronor i månaden, innebär fem veckors semester en lägre nettoinkomst med ungefär 25 000 kronor per år.

Med S-studenters förslag blir det i exemplet ytterligare fem tusen kronor. Det gäller alltså även med semesterlönen inräknad.

Naturligtvis ska det gå att ha en lång ledighet i stället för en högre inkomst, men det bör också gå att välja det motsatta. Timbro vill att ledighet ska förhandlas mellan berörda parter på arbetsmarknaden, precis som löner.

Vi anser därför att Sverige som ett första steg bör anpassa lagstiftningen till EU:s minimum om fyra veckors semester. På sikt bör målet vara att helt avveckla den statliga regleringen av ledigheten.

Nasra Alis förslag minskar människors frihet och undergräver parternas möjlighet att förhandla om villkoren på arbetsmarknaden. Vikten av att minimera politikernas inblandning framhålls av vänsterpartierna i exempelvis frågan om löner. Varför ska just villkor för ledighet regleras genom lagstiftning?


Siri Steijer, programansvarig arbetsmarknadsfrågor på Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här