Träningshetsen ett hot mot folkhälsan

Debattören: Rätt träning gör nytta, fel träning gör det inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-05-14

Träningsprofilen José Nunez menar att motionsfundamentalism är skadlig: ”Rätt träning gör nytta, fel träning gör det inte. Knäckfrågan är vad som är ”rätt” träning. För att svara på den frågan måste vi förstå för vilken typ av rörelser som människokroppen är byggd.” skriver han.

DEBATT. Vi tränar och går på gym som aldrig tidigare. Ändå blir vi sjukare. Det är någonting som inte stämmer här.

Jag har arbetat som tränare för elit och motionärer i drygt trettio år. För mig och många av mina kollegor har träning blivit som en religion, något som vi prackar på alla som kommer i vår väg.

Samtidigt kan jag se hur klyftorna ökar mellan å ena sidan de som tränar extremt, och å andra sidan de som känner ett allt större motstånd mot att träna över huvud taget. För den senare gruppen har träning blivit ett ohälsosamt stressmoment i en redan stressad tillvaro.

Vi måste komma bort från motionsfundamentalismen om vi vill bidra till bättre folkhälsa.

Vi måste betrakta träning på samma sätt som vi betraktar mat. Man kan inte säga att mat är nyttigt. Rätt mat i rätt mängd är nyttigt, medan fel mat i fel mängd är onyttigt.

Rätt träning gör nytta, fel träning gör det inte. Knäckfrågan är vad som är ”rätt” träning. För att svara på den frågan måste vi förstå för vilken typ av rörelser som människokroppen är byggd.

Homo Sapiens, det vi nu kallar människan, såg dagens ljus i Östafrika för ungefär 150 000 år sedan. Vi levde som våra förfäder levt i 2,5 miljoner år före oss, genom att vandra långa sträckor och samla växer och jaga vilda djur.

För 70 000 år sedan utvandrade några flockar Homo Sapiens till Arabiska halvön för att sedan sprida sig över världen.

Vi skapades för det livet. För att vandra långa sträckor, alltid på ojämnt underlag. Ibland hårt och ibland mjukt, men alltid ojämnt. Vi vandrade ofta, sprang sällan.

Vi böjde oss ner och plockade bär och grävde upp rötter. Vi sträckte oss upp och plockade frukter från träden.

Vi lekte mycket med våra barn.

Några av oss jagade ibland, nästan alltid männen. Då krävdes andra sorters rörelser, mer styrka och explosivitet. Jakten var också ett viktigt sätt att visa kvinnorna kraft och mod. ”Titta vad stark och modig jag är. Para dig med mig så får vi en stark och modig avkomma.”

Sedan kom en förändring. Den startade för ungefär 10 000 år sedan, vilket i ett historiskt perspektiv är helt nyligen. Några flockar Homo Sapiens stannade upp i det som nu är sydöstra Turkiet, västra Iran och delar av Syrien, Libanon, Jordanien, Irak och Israel.

De blev bönder. Bofasta.

På den vägen är det. I dag är alla utom några mycket små folkspillror bofasta.

I dag är vi inte bara bofasta. Vi vars kroppar är byggda för att vandra på ojämnt underlag och böja oss och sträcka oss, vi går nu på asfalt och betong. Någon gång sträcker vi oss efter smartphonen eller kanske ber vi någon böja sig ner och plocka upp tevens fjärrkontroll.

Vi hotas av fetma, högt blodtryck, diabetes och hjärtinfarkt. Därför går några av oss på gym. Det är där det blir fel.

Att säga att det beror på gymmen är som att påstå att det är bilens fel att du kör i diket. Gymmen är bra, men vi använder dem fel.

Den traditionella gymträningen är inriktad på att träna den jakt våra förfäder behövde syssla med. Vi tränar muskler och explosivitet.

Men nutidsmänniskan behöver inte kunna springa ikapp en gasell på savannen, eller värja sig mot en sabeltandad tiger, eller visa stora muskler för att para sig.

Nutidsmänniskan behöver ägna sig åt de rörelser som Homo Sapiens är byggd för. Det som gjorde att vi kunde röra oss i långsamt takt över stora avstånd, vi böjde oss ner och sträckte oss upp.

Och vi lekte mycket med våra barn, de som än i dag är de som bäst vet hur man tränar hälsosamt. Genom lek och skratt.

Där finns nyckeln till träning som gör människor friskare.


José Nunez, grundare av träningsmetoden Moveoo. Sportchef på It-företaget HiQ. 30 års erfarenhet som fystränare för elit och motionärer


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

DEBATT. Fredagsmyset tar livet av oss - inte
träningen