Inför sockerskatt och göm undan godiset

Debattörerna: Vi måste göra det lätt att göra rätt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-04-18

Sverige skulle likt Norge kunna införa sockerskatt. En punktskatt på socker och läsk, liknande det vi i dag har på alkohol och tobak, skriver Emil Bustos och Elis Örjes.

DEBATT. Norges sockerskatt skulle kunnat varit en framgång. Tyvärr har denna urholkats av att norrmän åkt över gränsen till Sverige och handlat godis. Svenska politiker måste nu ta sitt ansvar och införa en sockerskatt och flytta godis och läsk längst bak i butiken för att minska sockerkonsumtionen.

Svenskarna äter allt mer socker, enligt Livsmedelsverket äter fyra av tio vuxna för mycket socker. Det är vetenskapligt bevisat att att sockerkonsumtionen gör så att att människor blir mer sjuka och dör fortare. Detta skapar onödigt lidande för alla inblandade, den enskilde och dennes familj, men även för arbetsgivare och samhället.

Även om sockerkonsumtionen ökar i takt med att människor tjänar mer så kan politiska verktyg påverka människor att leva ett sundare liv. Många lyfter fram vikten av mer information, men det är känt sedan länge att mycket socker är dåligt för hälsan. Då behövs i stället andra verktyg. Vi måste göra det lätt att göra rätt!

Sverige skulle likt Norge (och flera andra länder) kunna införa sockerskatt. En punktskatt på socker och läsk, liknande det vi i dag har på alkohol och tobak. En sockerskatt skulle med all sannolikhet minska konsumtionen i Sverige, människor konsumerar överlag mindre av en vara om den blir dyrare.

Tankesmedjan Tiden visar i sin hälsorapport att erfarenheter från andra länder vittnar om skattens goda verkan. I Frankrike har en läskskatt lett till en såväl omedelbar som trendmässig minskning av läskdrickandet. Även i Storbritannien har forskare hittat att läskskatten lett till minskat läskdrickande. Sammantaget är erfarenheterna positiva, vilket har lett till att Världshälsoorganisationen rekommenderar länder att införa en läskskatt.

Å andra sidan visar en ny statlig utredning från Norge att skatten inte haft de önskade effekterna, uppger TT. Detta beror framför allt på att man kunnat handla varor i Sverige till ett lägre pris. En svensk sockerskatt skulle både ha fördelen att stödja den norska regeringens ambitioner samt inte vara lika känslig för import, då priserna i Norge redan är högre. Andelen svenskar som skulle se godisshoppande i Köpenhamn eller Torneå som ett alternativ är tämligen få.

Men en sockerskatt kommer inte räcka hela vägen. Utan vi måste ta ytterligare steg. Ett sådant vore att förbjuda mataffärer att ha godis vid kassan och endast tillåta mataffärer att ha godis och läsk vid en särskild sektion avskilt från kassan.

Men inkräktar detta inte på handlarens frihet att göra vad som hen vill med sin butik? Det korta svaret är “ja”. Det längre svaret är att värdet av handlarens frihet att lägga godis vid kassan vida underskrider värdet av minskat godisätande. Till detta så begränsas inte kundernas frihet att köpa godis så när som på några steg.
I grund och botten måste vi göra det lättare att göra rätt. Att leva hälsosamma liv måste bli “default”. Politikerna ska inte bara stå och se på. Sverige borde följa Världshälsoorganisationen råd och införa en sockerskatt.

Men det är inte tillräckligt: man borde se över ytterligare åtgärder som att freda människor med låg blodsocker på en torsdagskväll som bara försöker handla en enkel middag.


Emil Bustos, doktorand i nationalekonomi, utredare inom ekonomi och politik
Elis Örjes, nationalekonom, utredare inom ekonomi och politik


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln