Det är inte skarvens fel att fisken ”tagit slut”

Birdlife Sverige i replik om skyddsjakt på skarven

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-10-28

Vi delar oron för Östersjön. Men att fokusera på skarven som det största hotet är i sanning kontraproduktivt, skriver debattören.

REPLIK. Birdlife Sverige ser positivt på en saklig diskussion om hur vi gemensamt kan förbättra situationen i skärgården.

Tyvärr tvingas vi istället ofta bemöta faktafel. Skarven är en naturlig del av vårt ekosystem och fanns här innan människan. Den är därmed INTE invasiv.

Det finns heller inga exempel på att skarven skulle driva bort andra sjöfågelarter, och ingen inblandad ser skarven som en utrotningshotad art. Dessa påståenden visar på bristande kunskap hos Fredrick Federley och Nils Torvalds.

Vi delar oron för Östersjön. Men att fokusera på skarven som det största hotet är i sanning kontraproduktivt och stjäl uppmärksamheten från de verkliga bekymren. Det är övergödning och överfiske, tillsammans med miljögifter och klimatförändringar, som orsakat de miljöproblem som Östersjön står inför.

Sannolikheten att en naturligt förekommande organism lyckas rubba ett helt ekosystem är extremt liten. Den enda som lyckats med den bedriften är människan, så även i detta fall.

Det är orimligt att lägga skulden på skarven för att fisken ”tagit slut”, när exempelvis hälften av uppväxtområdena för fisk i Stockholms skärgård har försvunnit på grund av småbåtshamnar och båttrafik. Uttaget av fisk från skarv är avsevärt mindre jämfört med exempelvis säl och människa.

I en studie konstateras att skarven tar 5 procent jämfört med det kommersiella fisket. Vidare finns exempel på ökande bestånd av abborre och gös, samtidigt som skarven etablerat sig eller ökat påtagligt på platsen.

Självklart vill vi alla se ett myllrande fiskbestånd i Östersjön men att skjuta bort skarven är inte vägen till det målet.


Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig, Sveriges Ornitologiska Förening – Birdlife Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här