Malmös hetsjakt på romer hotar liv

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-11-05

Debattörerna: Att ta madrasser och filtar från redan utsatta innebär ett tungt ansvar

DEBATT. I går kväll fick Malmös romska EU-migranter ännu en gång se sina sovplatser förstörda av polis. Som sjukvårdare såg vi hur människor som kramade sina madrasser och täcken fick slag mot huvudet, blödningar i ögat, hjärnskakning och skrubbsår. En kvinna gravid i andra månaden klagade på smärtor i buken efter att ha blivit släpad av polis.

Vi menar att polisens våldsamma insats är oproportionerlig. Syftet – att rensa undan madrasser större än 60x60 cm – motiverar inte ett våld av den här digniteten.

Forskning visar att den romska minoriteten har en ökad dödlighet jämfört med icke-romer i flera europeiska länder. Vintertid ses en ökad dödlighet i hela befolkningen, men för romer är denna långt större. Framförallt är det lungor och luftvägar som vållar hälsoproblem. Mot den bakgrunden är det allvarligt att även gamla människor blir av med det skydd de har mot kyla. Polisen tog inte bara de plötsligt olagliga madrasserna, utan även filtar, kuddar och mössor.

Misstron mot kommun och polis spiller över på vården, vi vet av egen erfarenhet att många är rädda för att söka vård. Denna insats ökar risken att människor i onödan dör i lunginflammationer i vinter. Malmö kommun kommer då att bära ett tungt ansvar.

Kommunens ändamål helgar inte medlen. Målet är att miljardären som äger tomten ska få möjlighet att tjäna ytterligare pengar på sin mark. Malmö stad har själva lagt ut en okänd summa på en stor polisinsats och 2 miljoner på att röja ödetomten. Resursbrist tycks inte råda när den rikes rätt är hotad.

I andra städer har långt mindre summor i stället använts till att upplåta mark för camping åt EU-migranterna, en önskvärd insats som skulle gagna hälsan.

Socialistiska läkare kritiserar bristen på strukturell förståelse av ohälsa inom dagens sjukvård. Tydligare exempel på strukturellt orsakad ohälsa än detta finns inte. Den romska minoriteten har i Sverige utsatts för förtryck under flera sekler. Ohälsan skapas på många sätt: av polisens batong, av den bitande kylan och av den kroniska stressen som kommer av att inte ha någon trygg plats att bo på samt den ständiga rädslan för rasistiskt våld.

Att vara förtryckt tär på hälsan. Det ser vi på sjukhusen, det ser vi i forskningen och det såg vi med våra egna ögon utanför stadshuset i går.

Marcus Lindsköld

Sten Axelson Fisk

Socialistiska Läkare