M leker ”följa John” med SD i asylrätten

Miljöpartiets slutreplik om asylrätten till Moderaterna

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Fredrik Hjerling
Asyl är en mänsklig rättighet som Moderaterna nu vill göra relativ genom mål utan verktyg. För Miljöpartiet är asylrätten grundläggande och något vi kommer försvara i Sverige såväl som i världen, skriver Isabella Lövin, Per Bolund och Rasmus Ling (MP) i en slutreplik om migrationen till M.

Maria Malmer Stenergard (30/1) leker följa John med Sverigedemokraterna när hon fortsätter försvara ett volymmål för det svenska asylskyddet.

Asyl är en mänsklig rättighet som Moderaterna nu vill göra relativ genom mål utan verktyg. För Miljöpartiet är asylrätten grundläggande och något vi kommer försvara i Sverige såväl som i världen.

Grunden för asylpolitiken måste vara att se den enskilda människan. Det är alltid en människa som flyr förtryck, krig eller naturkatastrofer och vår syn på migration måste utgå ifrån det. När Moderaterna pratar om att sätta mål utifrån volymer gör man den enskilda människans lidande till inget mer än en siffra i statistiken.

Frågan Moderaterna ställer är inte ”behöver den här personen skydd, utan hur kan vi stänga gränsen för den här personen”. Att sätta tak för att stoppa mänskligt lidande är ett farligt sluttande plan där asylrätten kan undergrävas.

Miljöpartiet vill gå en annan väg. Mänskliga rättigheter kan inte upphöra när Moderaternas opinionssiffror blir för låga. Vi vill att barn som splittrats från sina föräldrar ska kunna återförenas med sin familj, att människor på flykt kan finna en trygg hamn och att Sverige erbjuder en trygghet och en snabb väg in i samhället.

Vi är inte blinda för att det finns stora utmaningar. Men låt oss lägga energin där det behövs – för att möta de utmaningarna. Det handlar om att komma ut i arbete och i samhället snabbare – och där går utvecklingen åt rätt håll. Vi behöver åtgärder för att bryta segregationen i staden såväl som i skolan. Där har vi reformerat ebo-lagen och Miljöpartiet vill också reformera skolvalet för att stärka integrationen.

Den gröna synen på migration är i grunden positiv. Människan är en självförverkligande varelse i behov av självbestämmande och gemenskap.

Vi ska kunna välja våra liv och var vi lever dem, och vi har rättigheter som är oinskränkbara.

Rätten till en trygg hamn vid förföljelse eller krig är en rättighet som vi aldrig kommer sluta försvara.


Isabella Lövin och Per Bolund, språkrör Miljöpartiet
Rasmus Ling, Miljöpartiets representant i den parlamentariska kommittén för framtidens migrationspolitik 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: