Alla föräldrar i förorten ska veta vad som gäller

Juno Blom: Kommer att mötas av motstånd – men oskuldskontroller och hedersförtryck måste bort

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-11-08

Bakom krav på oskuldskontroller, intyg och operationer finns värderingar som leder till ett enormt lidande bland flickor och kvinnor som sökte skydd i ett av världens mest jämställda länder men som lämnades åt sitt eget öde, skriver Juno Blom.

DEBATT. Läkare vid olika kliniker är beredda att operera flickors underliv för att skapa blödningar på bröllopsnatten. Det visar en granskning från SVT som borde väcka ramaskri.

Detta är bara toppen av ett isberg – varje dag drabbas flickor av att de inte får tillräckligt stöd och skydd från hedersförtrycket.

Jag tänker på flickan som om och om igen ställde frågan till sin skolsköterska om det var sant att det var hon som bestämde över sin kropp och att ingen kunde tvinga henne att gifta sig i framtiden.

Varje gång skolsköterskan bekräftade detta sken flickans ögon upp. Till den dagen hon kom in med slocknad blick och hade insett att det spelade ingen roll att hon nu visste med tanke på att hennes föräldrar inte fått lära sig att det var så det är i Sverige.

Eller ilskan hos mammorna när jag tog upp vikten av att prata med sina barn om förälskelse, kärlek, närhet, preventivmedel och rätten att få bestämma över sin kropp. Vem var jag att kräva det av dem som aldrig upplevt något av det jag talade om?

En kvinna kom in på mitt rum och beskrev hur hon lärt sig att bita i kudden för att stå ut med övergreppen hon utsattes för på natten. Av den man som hon tvingats gifta sig med som barn.

Ett nej fanns inte och preventivmedel var uteslutet. Hennes uppgift var att lyda och föda barn.

Om vi på allvar vill att alla barn och kvinnor ska få tillgång till frihet och egenmakt så krävs ett sexuellt kulturskifte i förorterna likt det som genomfördes i Sverige för nittio år sedan. Vi ska hämta kraft och framtidstro i vår egen historia.

I kölvattnet av rösträttsrörelsen arbetade kvinnor för att häva lagarna som förbjöd upplysning om preventivmedel och homosexuella kontakter. De förespråkade sexualundervisning och fri abort. De reste runt i landet och mötte de kvinnor som var i störst behov av deras frigörelsekamp.

De vacklade inte, trots att de visste att de utmanade starka, traditionella och patriarkala krafter.

Liberalerna har drivit på för att sex och samlevnadsundervisningen ska inkludera villkoren för barn som växer upp i en hederskultur. Men det räcker inte.

Tydlig information måste ges till varje förälder i förorten. Informationen kommer mötas av motstånd men motståndet ska tas som intäkt för att vi jobbar rätt. Motståndarna ska mötas med full kraft och budskapet ska backas upp av en tydlig politisk ryggrad.

Bakom krav på oskuldskontroller, intyg och operationer finns värderingar som leder till ett enormt lidande bland flickor och kvinnor som sökte skydd i ett av världens mest jämställda länder men som lämnades åt sitt eget öde.

Nu finns ett brett stöd för att införa lagstiftning. Det anmärkningsvärda är att det inte redan skett. Frågan har legat på bordet under många år under olika politiska styren.

Lagstifta är den enklaste delen. Ska vi på allvar ta kampen mot det hedersrelaterade våldet och förtrycket krävs det att politiken ser och förstår de mekanismer som ligger bakom förtrycket.

Oskuldskontrollen är ett symtom på ett betydligt större problem. Det krävs även en djupare analys för att se och förstå varför ansvariga politiker och myndigheter vacklar, backar och snarare anpassar sig efter förtryckarnas krav i stället för att stå upp och ge de utsatta rätt stöd och skydd.

En sak är säker, det är en enorm skillnad på att vilja framstå som god och att göra gott.

I hederskulturen har vi flickor och kvinnor som har rätten men inte möjlighet att äga sin kropp, sexualitet och makten att forma och påverka sitt liv. Där oskuldskontrollen på ogifta flickor är central.

Det är vår skyldighet att se till att varje flicka och kvinna ska äga rätten till sin kropp, sexualitet och framtid. Den friheten är grunden för min politiska kamp.


Juno Blom, riksdagsledamot (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln