ÅSIKT

Nej, polisen i Sverige är inte din fiende

Debattören: Trenden att hata poliser är det sista vi behöver

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Det sista polisen behöver är att vi ser dem som våra fiender, skriver Inas Hamdan.

DEBATT. Polisen är inte din fiende. Hur svårt är det att förstå? Den senaste tiden har allt fler börjat uttrycka sig emot svenska polisen på sociala medier. Det läggs upp klipp när polisen försöker arrestera någon, och detta är tillräckligt för att stämpla polisen som maktgalna, rasistiska fascister som förtrycker den svenska befolkningen.

Men dessa fördomar är farliga i ett demokratiskt samhälle med kompetenta poliser och ett rättvist rättsväsende.

När jag var yngre berättade min pappa för mig om hur det var att leva i Syrien. När han gick på universitet demonstrerade han och hans vänner mot den syriska regimen. Han blev då tillfångatagen och torterad.

Min mamma berättade om hur alla unga kvinnor i Libanon alltid gömde sig om de såg en polis. Detta eftersom de var rädda för att poliserna skulle fråga om deras hand för äktenskap. Om polisen gjorde det var kvinnorna tvungna att säga ja, annars …

Men jag har alltid fått höra om detta i Sverige, i trygghet, i ett land där polisen går att lita på. Ett land där polisens vistelse vid demonstrationer betyder säkerhet, inte rädsla. Ett land där poliser är utbildade och agerar efter lagen.

När jag då hör människor säga att den svenska polisen är rasister eller för våldsamma blir jag förbannad. Sverige har inte Syriens historia av polisbrutalitet, eller Libanons sexistiska värderingar, eller USA:s rasistiska strukturer.

I en av Malmös förorter, där jag bor, ser jag alltid polisen röra sig omkring. Och känslan av osäkerhet har inte uppstått för att de är där, utan från att de behöver vara där. Polisen arbetar dag och natt för att hålla alla säkra. Alla, oberoende på vilken etnicitet, kön, eller bakgrund vi har.

Om polisen informerar dig om att du är gripen så bör du respektfullt följa deras order. Du kan inte börja förhandla om dina rättigheter mitt i en situation där polisen tycker att de behöver agera.

Rätten kan vara fullt ut på din sida. Poliser är också människor, de kan som oss alla göra fel. Vad du då gör är att du tar upp det i domstolen. Du kräver dina rättigheter genom det system vi har i det demokratiska samhället vi befinner oss i.

Trenden att hata poliser är otroligt farlig. Vi bor i ett i rättvist och demokratiskt land – men om människor förlorar tilliten till systemet så faller det ihop.

Din kamp mot polisen är inte densamma som Black Lives Matters kamp i USA. Din kamp mot polisen sätter dig inte på samma sida som de som kämpar mot våld. Den sätter dig sida vid sida med dem som approprierar en strid som inte är din.

Den sätter dig sida vid sida med dem som har romantiserat hiphoplåtar där smärtan är verklig smärta. Du blir en av dem som motarbetar människor som sätter sina liv på spel, för min och din säkerhet. 

Svensk polis är underbemannad, det sker allt fler brott, och det sista de behöver är onödig motstånd i deras arbete. Det sista de behöver är att vi ser dem som våra fiender. Polisen är inte din fiende.


Inas Hamdan, student Malmö


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM