Vanligt folk ska inte stå för miljönotan

Byggnads: Regeringens gröna skatteväxling måste bli röd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-02-06 | Publicerad 2019-01-24

Är det verkligen rimligt att byggnadsarbetaren som bor i Hörby och är beroende av bilen för att ta sig till jobbet ska betala för storföretagens klimatutsläpp? För oss i Byggnads är svaret givet, skriver Johan Lindholm.

DEBATT. Priset för att förhindra en renodlad högerregering har varit högt.

Januariavtalet mellan S, C, L och MP är en stor besvikelse för mig och alla andra som vill ha en mer rättvis skattepolitik och se ett mer jämlikt Sverige. Uppgörelsen innehåller stora skattesänkningar för höginkomsttagare.

Sveriges arbetare får hittills nöja sig med ord i regeringsförklaringen om att klyftor ska minskas medan konkreta reformer lyser med sin frånvaro.

Att Sverige nu har en socialdemokratiskt ledd regering innebär inte att Byggnads kommer sitta still i båten. Jag kommer inte att vara tyst bara för att Stefan Löfven är statsminister. Vi ska driva på politiken i medlemmarnas intresse under hela mandatperioden.

Den gröna skatteväxlingen som finns i Januariavtalet är ett exempel jag vill lyfta. Det är en stor men också odefinierad reform. I dokumentet som partierna är överens om står det att skatt på arbete och företagande ska minska medan miljöskatterna ska öka. Inga detaljer ges men skatteväxlingen handlar om hela 15 miljarder.

Jag vill att den gröna skatteväxlingen blir röd. Då kan Sverige få en politik som minskar samhällsklyftorna i stället för att öka dem.

Klimatet gavs stort utrymme när statsministern läste regeringsförklaringen. Det är inte konstigt. Klimatomställningen är nödvändig, det vet vi alla, men det finns olika vägar att gå och här måste regeringen välja rätt.

Antingen så låter man vanligt folk med redan ansträngd ekonomi stå för notan. Eller så gör vi omställningen rättvis och schyst, där de som tjänar mest och också orsakar mest klimatutsläpp får betala.

Är det verkligen rimligt att byggnadsarbetaren som bor i Hörby och är beroende av bilen för att ta sig till jobbet ska betala för storföretagens klimatutsläpp? För oss i Byggnads är svaret givet.

En orättvis klimatpolitik som saknar folkligt stöd och ökar klyftor mellan stad och land är dömd att misslyckas. Resultatet blir slitningar i samhället och bakslag för den nödvändiga förändringen.

Vi har sett detta runtom i världen, inte minst nu senast med gula västarna i Frankrike. Sådan kortsiktig politik hjälper varken klimatet eller oss arbetare.

I stället för att riskera att Sverige blir bakåtsträvare bör vi bli ett föregångsland för rättvis klimatomställning. För att det ska bli så behöver skatteväxlingen på 15 miljarder leda till både minskade utsläpp och ökad jämlikhet.

Sverige blir mer rättvist om skattelättnader för arbetare med vanlig plånbok växlas mot miljöskatter för de som redan har mycket. Så kan vi fortsätta att ha ledartröjan i klimatarbetet.  

När Socialdemokraterna nu ska regera igen gäller det att de gör verklighet av orden om minskade klyftor. För oss byggnadsarbetare är det en klen tröst att politiken hade blivit ännu värre om vi fått en högerregering.

Socialdemokraternas roll i svensk politik måste vara större än att bara hålla Moderaterna och Sverigedemokraterna borta från makten. Vi kräver mer. Det behövs konkreta reformer för jämlikhet, för att minska klyftan mellan stad och land och för klimatomställning.

Det är fullt möjligt, men då måste den gröna skatteväxlingen bli röd.


Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads och ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här