Tre miljoner svenskar riskerar chockhöjd hyra

S-toppar: M vill införa marknadshyror – och tvinga folk att flytta från sina hem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-06-14

Lösningen för fler bostäder och rimliga hyror som vanligt folk har råd med stavas inte marknadshyror, skriver socialdemokraterna Magdalena Andersson, Anders Ygeman, Karin Wanngård, Ann-Sofie Hermansson, Jan Björklund och Bertil Andersson.

DEBATT. Tre miljoner människor i Sverige bor i dag i en hyresrätt. Dessa riskerar chockhöjda hyror på tiotusentals kronor om året om Moderaterna får bestämma. Det skulle tvinga folk att flytta från sina hem och öka otryggheten.

Även om bostadsbyggandet ökat kraftigt under mandatperioden står fortfarande många utan en egen bostad. Främst gäller detta unga och de med sämre ekonomi. Men lösningen för fler bostäder och rimliga hyror som vanligt folk har råd med stavas inte marknadshyror.

Moderaterna har i olika sammanhang uppgett att partiet vill införa marknadshyror, alltså höjda hyror med tiotusentals kronor per år. Partiets bostadspolitiske talesperson Mats Green har på en rak fråga svarat att partiet vill införa marknadshyror och under den senaste kongressen fattade man beslut om att verka för en infasning av ett nytt och ”mindre reglerat hyressättningssystem”.

MUF:s ordförande Benjamin Dousa utropade efter kongressens beslut en seger för marknadshyror. Ulf Kristersson är däremot mer svävande i frågan men manar samtidigt folk att lyssna till nationalekonomen Assar Lindbeck, Sveriges främste förespråkare av marknadshyror.

Under de senaste åren har effekterna av marknadshyror studerats flitigt. Enligt en färsk rapport från Ramböll på uppdrag av Hyresgästföreningen, skulle marknadshyror innebära kraftiga hyreshöjningar för stora delar av de 3 miljoner svenskar som i dag bor i hyresrätt.

I Stockholms län skulle det innebära hyreshöjningar på 46 procent i genomsnitt. I Göteborg riskerar hyrorna att öka med så mycket som 50 procent, medan hyresgästerna i Halmstad och Helsingborg kan vänta sig hyreshöjningar på 30 respektive 24 procent.

Även vid betydligt lägre hyreshöjningar, 20 procent i snitt, skulle det innebära att de bostadsrelaterade bidragen ökade med 2,6 miljarder kronor per år. Detta är en märklig politik från ett parti som säger sig vara emot bidrag.

Samtidigt kommer inte införandet av marknadshyror göra att det byggs mer, vilket konstaterades i en utredning som presenterades i juli förra året. Det har man också kunnat se prov på i Helsingfors där införandet av marknadshyror innebar hyreshöjningar på över 40 procent på fem år men ingen ökning av antalet färdigställda bostäder.

Moderaterna har dock ofta uppvisat en naiv övertro på marknadens möjligheter, inte minst Ulf Kristersson själv. Under hans tid som kommunpolitiker i Stockholm sålde staden ut 26 000 hyresrätter ur allmännyttan till kraftiga underpriser samtidigt som bostadskön växte.

Vi Socialdemokrater vill värna om allas rätt till en bostad, oavsett storlek på den egna eller föräldrarnas plånbok. I stället för att sälja ut allmännyttans hyresrätter vill vi bygga fler hyresrätter.

Därför var en av våra första reformer efter valet 2014 att inrätta ett särskilt investeringsstöd för att bygga 15 000 nya billiga hyresrätter och studentbostäder årligen. Det har hittills lett till att 11 300 hyresrätter och studentbostäder beviljats stöd och att hyrorna kunnat sänkas så att fler människor med vanliga löner har råd att bo i nyproducerade hyresrätter.

I bostadsbygget Tornet i Örebro har man fått ner priserna ordentligt genom investeringsstödet, en nybyggd trea kommer där kosta ca 7500 kr i månaden istället för 11 000 kr. Det stödet vill Moderaterna ta bort.

Om detta handlar valet i september 2018. Vi vill se ett starkare samhälle med en bostadspolitik som inte lämnar någon utanför. Mot detta står en Moderat politik som leder till ökad otrygghet. Vi tror därför på den svenska partsmodellen där hyresgästerna och fastighetsägarna kommer överens om hyrorna.

Genom stöd till fler hyresrätter och stabila förutsättningar för Sveriges hyresgäster bygger vi ett starkare samhälle – inte enbart den starkes samhälle.


Magdalena Andersson, finansminister
Anders Ygeman, gruppledare för S i riksdagen
Karin Wanngård, finansborgarråd (S), Stockholm (S)
Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande, Göteborg (S)
Jan Björklund, Kommunalråd, Helsingborg (S)
Bertil Andersson, kommunråd, Halmstad (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.