Fråga byggarbetarna varför EU inte funkar

Debattören: De möts dagligen av låglönekonkurrens och utnyttjade människor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-11-16

De senaste veckorna har jag åkt runt i Sverige på arbetsplatsbesök och en sak som återkommer på samtliga byggarbetsplatser är just ifrågasättandet av vårt EU-medlemskap, skriver Johan Lindholm. Bilden är ett montage.

DEBATT. I morgon börjar EU-toppmötet i Göteborg. Då samlas EU:s stats- och regeringschefer för att diskutera sociala frågor, arbetsmarknad och EU:s framtid. Toppmötet ska ses i ljuset av att EU har tappat i legitimitet hos medborgarna.

De senaste veckorna har jag åkt runt i Sverige på arbetsplatsbesök och en sak som återkommer på samtliga byggarbetsplatser är just ifrågasättandet av vårt EU-medlemskap. Byggnads medlemmar ser dagligen resultatet av låglönekonkurrensen och utnyttjandet av människor.

Jag tror att alla är medvetna om att EU har ganska liten legitimitet hos vanligt folk, både i Sverige och i Europa. Detta måste våra politiker fånga upp. EU har blivit en överstatlig organisation som lever sitt eget liv. Detta märker människor och vänder samarbetet ryggen.

Toppmötet i Göteborg är ett bra tillfälle att stanna upp och fråga oss om vi har de bästa villkoren för vårt medlemskap i EU. Vi minns ju alla hur vi blev lovade att den svenska modellen skulle lämnas orörd när vi gick med i EU. Så har det sannerligen inte blivit. Tvärtom.

Vi har fått EU-domar som sätter kapitalets rörlighet före löntagarnas rättigheter. Konsekvenserna har blivit att våra kollektivavtal inte längre får gälla och att utländsk arbetskraft tvingas arbeta under slavliknande förhållanden.

Det är inte detta EU som är min vision. Jag vill se ett solidariskt EU där löntagarnas rättigheter skyddas och facklig verksamhet respekteras. Det är detta som man måste diskutera under toppmötet. Det finns egentligen inget som säger att vi måste acceptera ett EU som begränsar den svenska modellen.

Det har den senaste tiden kommit en del signaler om att man inom EU är beredda att stärka löntagarnas rättigheter. Det är naturligtvis bra. Samtidigt vet vi, av tidigare erfarenheter, att resultatet brukar bli ganska slätstruket och när det väl gäller så sätter man kapitalets intressen före löntagarnas.

Och det är precis detta som är själva grundproblematiken. EU:s grundläggande utgångspunkt är att underlätta handel och därmed den fria rörligheten.

När löntagarnas intressen sätts mot den fria rörligheten så får löntagarna stryka på foten.

Detta återkommer i EU:s domar och olika direktiv. Det är denna obalans som måste förändras och löntagarnas skydd måste bli överordnat.

I en globaliserad värld där människors säljs billigt som arbetskraft måste vi ha motkrafter.

Marknaden och kapitalet känner inga gränser och tar varje tillfälle till att få billig arbetskraft. Då finns det ett bra verktyg som motvikt till detta och det stavas kollektivavtal. Det gör ingen skillnad på människor utan ger alla samma rättigheter och möjligheter. Det är så den svenska modellen fungerar.

Jag uppmanar våra politiker att under EU-toppmötet ta löntagarnas rättigheter på allvar och ta tillfället att i grunden förändra maktbalansen från kapitalet tillbaka till löntagarna. Bara så kan EU återvinna sin legitimitet hos Sveriges och övriga Europas löntagare.


Johan Lindholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.