”Sluta spela rysk roulett med unga människors liv”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-24

Forskare: Sensationssökande personer löper större risk att utveckla alkoholberoende

I Kanal 5:s nya dokusåpa "Kungarna av Tylösand" får deltagarna fri tillgång till alkohol dygnet runt i en månad.

I serien får man bland annat se hur en av deltagarna är så full att han både kissar och kräks i den gemensamma bubbelpoolen. Man får även se hur samma person ligger halvt medvetslös i bubbelpoolen på natten efter att ha druckit alkohol hela dagen. Han sluddrar och kan knappt hålla upp huvudet från vattenytan. Mitt emot honom ligger en annan kraftigt berusad deltagare tillsammans med en tjej som han har tagit med hem från strandklubben. De förflyttar sig sedan till ett särskilt rum i huset som produktionsbolaget Mastiff har inrett med kameror och som är avsett för sexuella aktiviteter.

När man dricker så stora mängder alkohol som de gör i programmet är det lätt att tappa omdömet. Aktiviteten i den främre delen av hjärnan som reglerar vår personlighet, impulsivitet, och vårt omdöme sätts ur spel. Det förflutna och framtiden blir betydelselös. Man gör saker som man absolut inte skulle tänka sig att göra i ett nyktert tillstånd. Det är uppenbart att deltagarna är så kraftigt påverkade av alkohol att deras sunda förnuft har kidnappats.

Detta är mycket oroande och framför allt olyckligt eftersom det sker kraftiga förändringar i hjärnan efter konsumtion av stora mängder alkohol. Förändringarna i hjärnan gör att man behöver dricka mer och mer alkohol för att uppleva den önskade effekten. Dessutom skapas ett sug och begär efter mer och mer alkohol. Impulskontrollen försämras och man får svårt att stå emot suget. Till slut dricker man inte för att må bra utan för att slippa må dåligt - man har utvecklat den kroniska återfallssjukdomen alkoholberoende.

En av deltagarna berättar öppet i programmet hur hon kallas för svampen eftersom hon dricker så fort. Där och då borde produktionsbolaget ha satt stopp för produktionen. Men det gör de inte. Scener där deltagarna förnedrar sig utspelas dag efter dag, natt efter natt. I ett blogginlägg skriver programmets producent Calle Schulman att om man blev chockad efter första programmet så är det ingenting mot vad man kommer att få se de följande sju episoderna.

Vad det gäller skaderisken för deltagarna så är det, bara genom att titta på programmet, omöjligt att säga om de är eller kommer att bli beroende av alkohol. Men man vet att risken att utveckla ett beroende ökar efter en så pass lång period av intensivdrickande. Vi bär alla på en medfödd hög eller låg risk att drabbas av ett beroende och hjärnan hos ungdomar och unga vuxna är extra känslig för alkoholens effekter.

Ny forskning visar dessutom att impulsiva och sensationssökande personer löper större risk att utveckla alkoholberoende. Sådana personlighetsdrag är inte ovanliga för människor som deltar i dokusåpor. Det är sannolikt att flera av deltagarna hade svårt att minska sitt alkoholintag när inspelningen av programmet var slut.

Nu planerar produktionsbolaget en uppföljning som ska utspela sig i Alperna. Hur många människors liv ska de få förstöra innan någon sätter stopp för den här typen av TV-produktioner? Alkohol är ett gift, ett lösningsmedel, som aldrig skulle vara godkänt om det var nytt på marknaden idag. Att uppmana unga människor att dricka sig så fulla så att de gör vad som helst i TV är både oansvarigt med tanke på vad vi vet om alkoholens effekter idag.

Hjärnfonden är mycket kritisk till produktionen och tycker att både Kanal 5 och produktionsbolaget Mastiff utsätter unga människor för stora risker.

Vi uppmanar därför alla att ta avstånd från den här serien och ber er att byta kanal. Med sviktande tittarsiffror slipper vi förhoppningsvis se ännu en omgång av dålig TV med obehaglig alkoholpropaganda. Till produktionsbolaget har vi bara en sak att säga: Sluta spela rysk roulett med unga människors liv.

Ewa Johansson, Stf generalsekreterare Hjärnfonden
Pia Steensland, beroendeforskare vid Karolinska Institutet, ambassadör Hjärnfonden

Följ ämnen i artikeln