ÅSIKT

Privata känslor får inte styra i vården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Barnmorska: Samvetsfrihet är en illusion som baseras på okunnighet

En barnmorskas samvete, kallar debattören Åsa Mörner sitt inlägg.

Blir det någonsin ett slut på den eviga diskussionen om samvetsfrihet? Ämnet var hett omdebatterat förra året när en barnmorskestudent krävde att få vägra vissa arbetsuppgifter som ingår i yrkesprofessionen barnmorska (arbetsvägran är för övrigt en saklig grund för uppsägning). När stormen blåste bort, efter idel debattinlägg från höger och vänster, så trodde kanske många att frågan var avhandlad.

Men nu har den fått nytt liv i och med Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor som redan i startgropen till sin nya karriär basunerade ut att KD nu tar ett kliv ut till högerkanten. En av frågorna som uppenbarligen ligger Busch Thor varmt om hjärtat, är just samvetsklausuler, eller samvetsfrihet.

I min professionella yrkesroll som legitimerad barnmorska, ingår ibland att arbeta med uppgifter som kan upplevas som obehagliga, likväl hamnar man sådana situationer som legitimerad sjuksköterska eller legitimerad läkare. Jag skulle vilja påstå att alla yrken där man arbetar i nära kontakt med människor kan innefatta mindre trivsamma jobbrelaterade utmaningar. Det är också det som är en del av känslan – att kunna finnas där för en medmänniska som behöver mitt professionella stöd, att kunna underlätta i en svår situation, vad den än må vara.  Jag kan inte välja att bara arbeta med det som känns bra för mig, min funktion är att finnas till för patienten.

Jag kan förstå att det kan kännas svårt att arbeta med vissa uppgifter. Det sätter sina spår att möta patienter, att möta människan bakom den vita patientskjortan och att få ta del av den fysiska eller psykiska smärtan. Det är just det som gör att man blir skicklig på sitt arbete och skapar förtroende hos patienten och dess anhöriga.

Min känsla har inte med saken att göra, jag kan ventilera den i duschen för mig själv, eller prata högt med älgarna i skogen, men att vara så förmäten att tro att det ska handla om mina känslor som vårdande personal, och inte sätta fokus på patientens välmående i stället, det är för mig fullständigt obegripligt.

Argumenten för samvetsfrihet har handlat om att det finns stycken i lagtexter som handlar om aborträtten och samvetsfrihet, som ivriga förespråkare gärna vill hävda, precis som att vissa länder i Europa redan använder sig av en form av samvetsfrihet.

Man tycks ha hakat upp sig på barnmorskeprofessionen och aborträtten, men en individs samvete behöver väl inte nödvändigtvis begränsa sig till aborter? Att kunna hävda samvetsfrihet grundar sig ju i just individens samvete, och logiskt sett så finns det lika många varianter av samveten som det finns antal människor.

Har jag rätt att vägra vårda en dömd brottsling? Om mitt samvete anser att homosexualitet är en avvikelse eller att rasbiologin inte var så tokig, hur kan vi då hävda att det inte är individens rätt att åberopa samvetsfrihet i dessa situationer, om vi nu skulle införa rätten till samvetsfrihet?

Barnmorskor, läkare, sjuksköterskor och många fler har yrkesetiska koder att förhålla sig till och i kombination med vårt lands lagar och författningar ska dessa bidra till att vården INTE ska bedrivas utifrån den anställdes enskilda synsätt.

Välj ett yrke som motsvarar din kravprofil och tro inte att yrket, dina kollegor eller din arbetsgivare ska anpassa sig efter dig. Som barnmorska på en kvinnoklinik roterar du mellan de olika enheterna BB-förlossning och gynekologisk vårdavdelning. Att tro att det enda man får göra är att motta små rosiga nyfödda bebisar är en illusion som baseras på okunnighet om yrket. 

Men glädjande nog så finns det en hel uppsjö av utbildningar och jobb som inte kräver att man ska kunna förlösa, förskriva preventivmedel, assistera vid olika typer av operationer (tex aborter) , vårda svårt sjuka, ta hand om våldtäktsoffer och delta i omvårdnad såsom vid aborter.  Själv är jag stolt över att kunna stå för min professions etiska kod och att kunna delta i vården i livets alla olika skeden.

Åsa Mörner

Legitimerad barnmorska

ARTIKELN HANDLAR OM